Handbalista oneșteană Ștefania Jipa este protagonista celui mai recent articol publicat pe site-ul oficial al CSM București – clubul finanțat de Primăria Municipiului București. Ștefania Jipa a acordat un interviu responsabililor cu promovarea din cadrul clubului bucureștean, cu ocazia promovării sale la echipa mare – vicecampioană națională și, în trecut, câștigătoare a Champions League, oneșteanca de 19 ani semnând primul ei contract de profesionist.  

Ștefania Jipa e considerată o mare speranță a handbalului românesc. Are 19 ani și a crescut practic la CSM București, în al cărui tricou a cucerit mai multe titluri de campioană. Acum a sosit momentul să facă pasul la echipa de senioare, visul oricărei jucătoare de handbal din România! În aceste zile, Ștefania Oana Jipa a semnat primul său contract de profesionist. Ca o ironie a sorții, promovarea sa în lotul primei echipe a Clubului Sportiv Municipal București coincide cu retragerea Oanei Manea, pivot care i-a fost model Ștefaniei.

– Ștefania, felicitări pentru promovare!
– Mulțumesc! E, într-adevăr, un pas important în cariera mea, un pas la care am visat atunci când am venit la CSM București. Sunt puțin emoționată pentru că astăzi am semnat primul contract de jucător profesionist!

– Când ai sosit la CSM?
– În urmă cu patru ani. Echipa la care am descoperit tainele acestui sport s-a desființat… Este vorba despre echipa OK Sport, din orașul meu natal, Onești. Am avut însă șansa să îmi continui activitatea și nu oriunde, ci la CSM București.

– De ce handbal și nu gimnastică?!
– Când spui Onești, spui gimnastică, așa este. Un sport cu o politică strictă, un sport foarte greu, nu mi-ar fi plăcut să fac gimnastică. Am încercat însă mai multe sporturi până să ajung la handbal. Am făcut și dansuri! Îmi plac sporturile de echipă, poate de aceea m-am oprit la handbal, unde am ajuns după o selecție făcută la școală.

„Să fii mai rea!”

– Ce ai câștigat de la venirea la CSM?
– Trei titluri de campioană a României, două de vicecampioană!

– Ai avut vreun idol?
– Oana Manea! Joc pe postul pe care ea a jucat cu atât de mult succes. Pot spune că m-a inspirat, m-a învățat multe. Nu am apucat să joc alături de ea, dar m-am antrenat alături de Oana Manea, pe care o consider o mare jucătoare. Din handbalul internațional mi-a plăcut, îmi place, pentru că mai joacă, Heidi Løke, cea care a cucerit aurul cu naționala Norvegiei la toate competițiile majore, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene.

– Care sunt calitățile de bază ale unui pivot?
– Să fii mai rea! În primul rând! Să nu cedezi niciodată, să lupți până la capăt.

Locul 2 la FOTE

– Ai avut vreun moment în care ai fost tentată să renunți la handbal?
– Să renunț? Niciodată. Dar m-am gândit uneori că aș fi putut face altceva. Am simțit asta în momentele mai grele, atunci când încurajările celor din jur întârziau.

– Apropo de încurajări, cine sunt principalii tăi fani?
– Părinții! Ei m-au încurajat permanent, m-au susținut în tot ceea ce am făcut până acum, mi-au fost mereu aproape.

– Cum e să joci pentru echipa națională, fie ea și de junioare?
– O mândrie, o onoare! Cu naționala de junioare U16 a României am încheiat pe locul secund la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de acum doi ani, 2017, de la Győr. Am mai ocupat un loc 7 la Campionatele Europene din Slovacia și un loc 9 la Mondialele din Polonia.

„Nu prea am timp liber”

– Mai ții minte ce ai simțit la prima convocare?
– M-am simțit foarte mândră! Și asta pentru că nu oricine ajunge la echipa națională. Era ceva nou, la care, sincer, visasem.

– Când crezi că vei face pasul la naționala mare?
– Nu știu! Un lucru e cert însă, îmi doresc foarte mult să ajung la prima reprezentativă.

– Ce faci în timpul liber?
– Nu prea am timp liber. Atunci când acesta există totuși, ies cu prietenii, ascult muzică, mă uit la un film.

„Am adus preț de o oră sportul în școală”

– Ce înseamnă pentru tine CSM București?
– Un nume mare, o echipă valoroasă, un club puternic, respectat, cu sportivi de top. CSM mi-a oferit șansa să cresc, să mă dezvolt.

– Ai participat în mai multe rânduri, alturi de alți sportivi de la CSM, la acțiunile campaniei „Sportul Ne Unește”. Cu ce impresii ai rămas?
– Mi-a plăcut! Mi se pare o inițiativă excelentă. M-am bucurat alături de cei mici, cei cărora, noi, cei de la CSM București, le-am adus preț de o oră sportul în școală.

– Te vezi antrenor de handbal?
– Nu! Nu mă pasionează asta. Cel puțin până acum nu am fost atrasă de această latură a handbalului! (sursa text și foto: www.csmbucuresti.ro)