Cu numeroase șantiere deschise peste tot, domeniul construcțiilor oferă printre cele mai mari salarii din România.

Angajări 2023. Agricultura, construcțiile, industria alimentară și IT-ul sunt domeniile care, din această toamnă, vor pierde facilitățile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajaților, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contribuțiilor pentru sănătate.

Salariul minim net acordat lucrătorilor din firmele de construcții ar scădea cu 780 de lei dacă Guvernul elimină facilitățile fiscale în vigoare pentru acești angajați, conform calculelor prezentate de Blocul Național Sindical. Cu toate acestea, un loc de muncă în acest domeniu este la mare căutare, scrie romaniatv.net.

Cum sectorul se confruntă cu un deficit mare de personal, în unele cazuri, angajații necalificați ajung să câștige mai mult decât cei care au studii de specialitate. Însă, oamenii tot pleacă în străinătate, deși salariile de la noi au ajuns să fie aproape la același nivel cu cele oferite peste hotare. La o clădire cu peste 80 de apartamente, echipele de fierari și dulgheri ajută la turnarea plăcii de beton pentru fiecare nivel.

„Ne vine fierul fasonat, iar noi la rândul nostru îl montăm, putem asambla, ca apoi dulgherii să îl asambleze. Mai ales când e cald, e o muncă grea, dar noi suntem obișnuiți”, spune un muncitor, citat de ProTV.

În general, fierarii nu au studii superioare și sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii.

„Niște meseriași care confecționează armătură structurii de rezidență, este o muncă brută – o muncă grea, stăm în soare, stăm în ploaie, dar trebuie să ne încadrăm în termen”, spune Doru Predincea, șef de șantier, conform aceleiaşi surse.

Cu cel puțin 7.000 de lei net pleacă acasă la final de lună și zugravii sau meseriașii pentru gresie și faianță. Mulți lucrează însă pe cont propriu și ajung să câștige și mai mult, spun constructorii. Salarii similare primesc și angajații care montează ferestre și uși. Companiile plătesc inclusiv cazarea, mâncarea și transportul. Chiar și așa, mulți muncitori pleacă în Belgia și Marea Britanie, iar echipele din România sunt tot mai mici.

Ionuț Dinică, manager companie: „Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un tehnician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI