Oneștenii aproape că nu mai știu de când nu au mai avut apă la robinete în regim permanent, atât SC Apă Canal SA cât și SC Domeniul Public și Privat SA, vechiul respectiv noul operator de apă din oraș, sistând în mod constant furnizarea apei pe timpul nopții, pentru limitarea pierderilor.

Cea mai ușoară cale prin care s-ar fi putut reveni la normalitate ar fi fost predarea administrării sistemului public de apă și canalizare al orașului către Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Pentru asta, însă, este obligatoriu ca Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Onești să devină membru ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) și acționar CRAB.

Pentru a deveni membru ADIB, primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, a luat legătura, personal, încă de anul trecut cu toți primarii UAT-urilor membre ale asociației, dorind să se asigure că le-au parvenit documentele trimise în acest sens de către administrația publică oneșteană și că în prima ședință pe 2017 a consiliilor lor locale vor introduce pe ordinea de zi cererea UAT Onești de a deveni membru ADIB.

Numai că… surpriză! Primarul Bacăului, Cosmin Necula, coleg de partid cu Gnatiuc, a “uitat” să introducă pe ordinea de zi a ședinței CL Bacău din 31 ianuarie și proiectul de hotărâre privind solicitarea UAT Onești de a deveni membru ADIB. În acest condiții, este clar că intrarea UAT Onești în ADIB și în acționariatul CRAB se amână cel puțin cu o lună, asta dacă nu cumva și alte UAT-uri dintre celelalte 88 membre ADIB au procedat la fel, adică n-au prins în ședințele consiliilor lor locale din 2017 această chestiune.

“Vă zic eu, ne așteaptă vremuri grele. Să vedeți dacă nu o să stăm noi fără apă cu săptămânile, și asta fără să fie vreo avarie! Grav este că deja oamenii din asociație de la mine dau semne că n-ar mai vrea să plătească facturile la apă, îmi tot repetă că nu are nici un rost să le mai achite dacă tot nu beneficiază de un serviciu ca lumea. Eu nu pot decât să ridic din umeri, mi-e și jenă să le mai spun oamenilor să plătească!”, ne-a declarat un președinte de asociație.