Toma Ponoran, de fapt unul dintre cei mai mari antrenori români de gimnastică, a murit la vârsta de 62 ani, după o grea suferință, la mii de kilometri depărtare de țară, în Statele Unite, unde imigrase în urmă cu mai mulți ani.

La fel ca antrenorul Toma Ponoran, omul Toma Ponoran a fost de excepție. Mesajele de condoleanțe au început să curgă pe paginile de socializare.

La scurt timp după ce Toma Ponoran s-a stins din viață, Ingrid Istrate, directorul CSM Onești, a aflat despre vestea tristă de la soția acestuia, Livia Ponoran, care a sunat-o din America în miez de noapte. “Cu aproape o oră în urmă, prietenul familiei de peste 25 de ani și nașul fiului meu, TOMA PONORAN, mare antrenor în gimnastica artistică românească și care și-a dedicat întreaga viață acestui sport superb, fiind ani la rând antrenor în lotul olimpic feminin, cu rezultate mondiale și olimpice, a încetat din viață, după o lungă suferință, departe de țara lui. ODIHNEȘTE-TE ÎN PACE, TOMA! NU TE VOM UITA NICIODATĂ!
Condoleanțe Liviei, lui Răzvan și lui Șerban! Chiar dacă sunteți departe, gândul și sufletul ne este alături de voi!”,
este mesajul postat pe facebook de Ingrid Istrate.

“R.I.P.
Toma Ponoran, omul care nu s-a dezmințit niciodată, ne-a părăsit. Toți care l-au cunoscut, indiferent dacă l-au agreat sau nu, i-au recunoscut valoarea profesională. Avea acel ceva, pe care puțini îl au, reușea să transmită gimnastei încredere. Nu făcea rabat în ceea ce înseamnă disciplina și execuția tehnică corectă.

E printre puținii care au ajuns profesional sus, fără să dea din coate. Puțină lume știe că citea mult, nu făcea un caz din asta, dar te surprindea descoperit, dacă te întindeai mai mult decât îți era plapuma. Nu făcea demagogie și nu-i plăcea să asiste la discuții sterile. Introvertit, puțin înțeles, era catalogat ca dificil. Dacă nu ar fi avut o relație privilegiată cu Dionis, dar cine n-a avut-o, ar fi putut fi un lider. Dar Dionis, în înțelepciunea lui, ne-a învățat pe mulți, nu numai pe Toma, că lumea asta e o deșertăciune și viața o prea prelungită iluzie și ca atare, nu merită să intri în jocul ierarhiilor, joc menit a arunca praf în ochi plebei. Toma s-a delimitat de jocurile de putere, dar n-a stat nici în rând cu plebea, și-a dus crucea ca om liber, conștient și stăpân pe propriul destin, a scris Puia Valer, coregraf la Colegiul Național Sportiv Cetate Deva, fost coleg cu Toma Ponoran la Onești.

Federația Română de Gimnastică anunță, la rândul ei, decesul lui Toma Ponoran:

“Cu tristețe, anunțăm trecerea în neființă a antrenorului emerit Toma Ponoran. Acesta a decedat, astăzi, 31 ianuarie 2018, la vârsta de 62 de ani.
Și-a dedicat întreaga viață gimnasticii artistice, atât ca sportiv cât și ca antrenor. A avut o contribuție importantă la rezultatele echipei feminine de gimnastică artistică din 1996, aur mondial și bronz olimpic, iar de numele lui se leagă pregătirea unor gimnaste precum Ionela Loaieș sau Ana Maria Bican.
Mare parte a activității și-a desfășurat-o la Onești.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Alte două nume importante ale gimnasticii feminine românești al căror talent a fost șlefuit de Toma Ponoran sunt Gina Gogean și Monica Roșu, multiple campioane olimpice, mondiale și europene.

Sursa foto: www.facebook.com/livia.ponoran