Oneștenii au stat fără apă mai bine de o săptămână, în urma unui lanț de avarii pe conductele CRAB, fapt care nu s-a întâmplat vreodată nici măcar în perioada de tristă amintire în care serviciul public de alimentare cu apă al orașului era administrat de societatea Apă-Canal (fostul Onedil), controlată de omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu.

Pentru că nu mai trecuseră niciodată prin așa ceva, mulți oneșteni au avut chiar dubii cu privire la veridicitatea informațiilor transmise de CRAB și de RAJA cu privire la avariile repetate produse în zona Parc Măgura, din Târgu Ocna.

Toate acele avarii au existat însă în realitate, doar că ar fi putut fi evitate, cu excepția primei, astfel încât locuitorii din Onești, Târgu Ocna, Târgu Trotuș și Cașin să fie alimentați cu apă mult mai devreme, nu să fie ținuți “pe uscat” o săptămână întreagă și să devină subiect de presă la nivel național.

Așa cum a anunțat de la bun început, CRAB a avut într-adevăr  de a face cu o avarie de proporții pe conducta de aducțiune, ceea ce o demonstrează devizul final al lucrărilor de reparații, efectuate până la urmă de RAJA și pe chetuiala companiei constănțene: circa 60.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro).

Asta pentru că RAJA a comandat și a plătit piesa necesară remedierii avariei, tot RAJA a transportat-o și tot oamenii săi – 17 lucrători au fost detașați de urgență de la Constanța – au montat-o, după cum a spus directorul coordonator al centrelor zonale RAJA, Costică Nan.

Reiese că CRAB nu a avut nici banii și nici forța de muncă necesare remedierii avariei, acesta fiind și motivul pentru care s-a încercat, fără succes, să se pună în funcțiune o conductă adiacentă, veche și degradată, pe care aveau să se producă ulterior alte 5-6 avarii, întârziind nepermis reluarea furnizării apei către locuitorii din Onești, Târgu Ocna, Târgu Trotuș și Cașin, spre exasperarea acestora.

Pe de altă parte, CRAB a respins invitația Primăriei Onești de a participa la o conferință de presă comună pe tema serviciului de alimentare cu apă.

Inițial, CRAB a declinat invitația pe motiv că “față de municipalitate (n.r. – oneșteană), Compania nu are nicio relație contractuală și instituțională (…) Vă precizăm că societatea noastră are încheiat cu RAJA Constanța contractul nr. (…), având ca obiect vânzarea-furnizarea apei potabile din sursa Stația de Tratare Dărmănești (…) Subliniem faptul că relația noastră contractuală că RAJA prevede strict vânzarea-furnizarea apei potabile la un anumit regim și în anumite condiții, Compania Regională de Apă nefiind responsabilă de asigurarea serviciilor de alimentare cu apă a cetățenilor municipiului Onești.”

Ulterior, CRAB a revenit cu o adresă în care solicita decalarea conferinței de presă comune pentru miercuri, 25 septembrie, susținând faptul că directorul general al companiei, Nina Chiper, se află luni (n.r. – ieri) la București, la Ministerul Fondurilor Europene, în interes de serviciu (urgentarea analizării documentelor privind proiectul investițional prin care ar urma să fie modernizate toate aducțiunile de apă din județul Bacău).