UPDATE – 08.39: „Mă bucur să vă informez că în urma acestei întâlniri, la spitalul nostru nu se va tăia niciun pat, existând doar câteva redistribuiri către secțiile cu adresabilitate mai mare. Mai mult decât atât, propunerile de eficientizare înaintate de conducerea spitalului precum și activitatea unității medicale oneștene până în prezent au fost agreate de doamna Sorina Pintea, obținând promisiunea domniei sale ca în viitorul apropiat Ministerul Sănătății să sprijine modernizarea Serviciului de Sterrilizare din Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești”, a apreciat primarul mun. Onești, Nicolae Gnatiuc, într-o postare pe Facebook.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul Sănătății a fost prezent, ieri, la Bacău, ocazie cu care a făcut cunoscut planul de bătaie în privința reformării sistemului sanitar din regiunea Moldovei.
Sorina Pintea a dat asigurări că intenția autorităților centrale este să eficientizeze sistemul sanitar, nu să taie paturi sau să închidă spitale.
Inițial, în masterplanul pe sănătate – care este o condiționalitate a Comisiei Europene, înaintea accesării fondurilor pentru viitoarele spitale regionale – experții sugerau închiderea spitalelor din Comănești și Buhuși și reducerea numărului de paturi la Onești.
„Nu se taie niciun pat, nu s-a pus niciodată problema tăierilor, ci a reconversiei. Ministerul Sănătății a finanțat spitalele din Bacău, nu poți să închizi ceea ce ai finanțat, dar poți să eficientizezi”, a anunțat ministrul Sorina Pintea, la finalul discuțiilor cu responsabilii din sistemul sanitar băcăuan, potrivit zdbc.ro.
Până la urmă, în urma discuțiilor purtate între managerii spitalelor vizate de reformă, a reprezentanților administrațiilor publice locale și ministrul Sorina Pintea, s-au luat următoarele decizii.
Spitalul „Sfântul Ierarh Dr. Luca”Onești va trebui reorganizat, sens în care, după cum menționează zdbc.ro, chiar maganerul Oana Secară a venit cu propuneri. „Se discută de rentabilizare și reconfigurare, în funcție de necesitățile pacienților”, a menționat senatorul Dragoș Benea, care a participat și el la negocieri.
Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău va fi restructurat, în timp ce Spitalul Orășenesc Buhuși va rămâne în forma actuală, deși în prima variantă a masterplanului urma să fie transformat în ambulatoriu de specialitate.
Mult mai complicat stau lucrurile în privința Spitalului Orășenesc “Ioan Lascăr” Comănești.
Potrivit spuselor senatorului Dragoș Benea, primarul din Comănești, Viorel Miron, se opune tuturor măsurilor și în același timp nici nu vine cu propuneri.
„Dacă nu se apucă (n.r. – primarul Viorel Miron) de pus pe hârtie măsuri de eficientizare, mai devreme sau mai târziu spitalul se va închide”, a spus Benea, conform aceleiași surse.
Ministrul sănătății a subliniat, pe aceași temă, că “acolo unde indicele de utilizare a paturilor este sub 80%, se pune problema conversiei. De exemplu, în cadrul secției de Chirurgie de la Comănești, care are 15 paturi, indicele de utilizare este de numai 24%. 20 de zile din 30, paturile nu sunt ocupate, am propus ca 5 paturi să devină paturi pentru spitalizare de zi”.
Pentru spitalul din Comănești, s-a propus creșterea numărului de paturi la Balneofizioterapie, secție supraaglomerată în prezent, dar aceasta a fost respinsă de conducerea spitalului.
În concluzie, managerii spitalelor din Onești, Comănești și din Buhuși au primit un răgaz de două luni pentru a eficientiza unitățile medicale pe care le conduc, astfel încât să rămână în forma actuală. (sursa foto: zdbc.ro)