Deși este al doilea cel mai mare producător de grâul din Uniunea Europeană (UE), țara noastră importă masiv aluat congelat, care se transformă apoi în pâine “proaspătă”.

În ultimii cinci ani importurile de pâine şi de produse de panificaţie s-au dublat, deficitul comercial în acest sector ajungând la 150 de milioane de euro, în 2016, informează Ziarul Financiar, pe baza datelor Eurostat.

“Noi nu am ştiut să profităm de aderarea la UE, unde piaţa comună reprezintă  scopul pentru care a fost creată această Uniune Europeană. În momentul în care noi am intrat în UE, trebuia să mergem către pieţele externe. Noi am rămas în piaţă şi ne luptăm cu cei care au ştiu să se folo­sească de avantajul pieţei comune”, a spus preşedintele Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), pentru Ziarul Financiar.

“Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă şi congelată. Consumatorul când o cumpără are impresia că este o pâine proaspătă făcută în brutăria magazinului, dar ea provine dintr-o pâine congelată şi semiproaspătă, un fel de ready-meal. Nu ştiu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de ace­ea apare multă pâine con­ge­lată în importuri”, a mai declarat președintele APAR.