Ca urmare a informării emise de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, încă din luna decembrie a anului trecut, cu privire la evoluția virusului peste porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, foarte aproape de granița cu România, Primăria Onești, prin Compartimentul Protecția Mediului, a decis să ia mai multe măsuri.

Pentru că virusul  peste porcine africane se manifestă în Republica Moldova la nici 10 kilometri de granița cu România, atât la porcii domestici cât și la porcii mistreți, la nivelul tuturor gospodăriilor de pe raza municipiului Onești se vor lua următoarele măsuri de profilaxie sanitară:

  • Se interzice folosirea resturilor menajere în hrana porcilor;
  • Orice suspiciune de boală va fi anunțată fără întârziere medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
  • Toate suinele vor fi înregistrate ma medicul veterinar;
  • Se interzice cu desăvârșire depozitarea gunoiului menajer în afara spațiilor special amenajate;
  • Se interzice cu desăvârșire depozitarea gunoiului menajer în spațiul silvatic.

Pesta porcina africană este o boală periculoasă, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Boala a ajuns în Europa în anul 2007 –  prin deșeurile alimentare infectate  provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând apoi pe teritoriul Comunitatii Europene.

Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută și cronică. Simptomele formelor preacută și acută sunt:

 

– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții;

– febra ridicată, de 40 – 42 grade;

– înroșirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coadă, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului;

– scăderea apetitului, apatie, cianoză și lipsă de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morții;

– vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi;

– moarte în cel mult 20 de zile;

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.