În cea de a treia zi de când le-a fost sistată furnizarea apei potabile de către CRAB, locuitorii satului Tg. Trotuș au ieșit în stradă. După ce s-a încheiat slujba de duminică, circa 200 de oameni s-au adunat în fața Primăriei Tg. Trotuș, cerând lămuriri din partea conducerii administrației locale.

Satul Tg. Trotuș a rămas fără apă din cauza datoriilor acumulate către CRAB, acestea ridicându-se la valoarea de 2,7 miliarde de lei vechi, cu tot cu penalități. Această măsură nu s-a aplicat deocamdată în cazul locuitorilor satului Viișoara, care înregistrează debite către CRAB de circa 1,3 miliarde de lei vechi. Din comuna Tg. Trotuș, doar locuitorii din Tuta stau liniștiți în această problemă, ei fiind cu plățile la zi.

dscn0176Timp de aproximativ o oră, oamenii au vorbit unii peste alții, astfel că explicațiile pe care au încercat să le dea primarul Adrian Forcoș și “vicele” Lenuța Postolache au fost de prisos. Până la urmă, câțiva reprezentanți ai protestatarilor și primii doi oameni din cadrul administrației locale din Tg. Trotuș s-au retras în sala de ședințe a consiliului local, unde s-au stabilit câteva măsuri clare.

Cea mai importantă dintre acestea se referă la reluarea distribuției de apă curentă, care se va face începând cu data de 10 octombrie 2016.

Mai departe, se vor monta apometre noi, omologate, iar instalarea acestora se va face în cămine care vor fi amplasate la o distanță care să nu depășească 2 metri de gardul împrejmuitor al fiecărei gospodării; se vor reactualiza contractele existente și se vor încheia altele noi cu cetățenii care nu au avut semnate astfel de documente cu administrația locală; se va monta un nou apometru general la intrarea în satul Tg. Trotuș; se vor debranșa toți cetățenii care aveau contracte de utilizare a serviciului public de alimentare cu apă și nu s-au achitat de datoriile care le reveneau în baza acestora; se vor debranșa toți cetățenii care nu au contracte de utilizare a serviciului public de alimentare cu apă și care nu au achitat consumul de apă la zi; cetățenii care nu vor permite accesul reprezentantului Primăriei la căminele aflate pe proprietatea lor, pentru efectuarea citirii contorului și verificarea instalației de consum a apei, urmează a fi sancționați financiar, într-un cuantum care va fi stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Toate aceste măsuri urmează a fi discutate în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Tg. Trotuș, care ar urma să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare.

dscn0190Interesant este faptul că doar jumătate de gospodării dintre cele 1.100, câte numără cu aproximație satul Tg. Trotuș, dețin în derulare contracte de utilizare a serviciului public de alimentare cu apă. În cazul rău-platinicilor care au astfel de contracte, se poate acționa în instanță pentru recuperarea creanțelor. Primăria Tg. Trotuș nu-i poate trage însă la răspundere pe cetățenii care au consumat apă și au acumulat și datorii, fără să aibă un contract-cadru în acest sens.

De altfel, primarul Adrian Forcoș a admis faptul că va fi aproape imposibil să se mai recupereze ceva din suma datorată către CRAB, de 2,7 miliarde de lei vechi. “Aceia sunt bani pierduți”, a precizat edilul-șef.

Altfel, protestatarii sunt convinși că există persoane care raportează mult mai puțină apă decât consumă în realitate și au spus că sunt hotărâți să acționeze pentru depistarea și sancționarea acestora, alături de funcționarii Primăriei. “Se fură multă apă și nu e normal să suferim noi, cei care suntem cu plățile la zi”, a spus un bărbat.

Se anunță debranșări masive

În ultimele trei luni, de când s-a instalat noua administrație a comunei Tg. Trotuș, au fost debranșate de la serviciul de apă 36 de familii, iar în perioada următoare aceeași măsură va fi luată cu alți circa 60-70 de rău-platnici. “Sunt datornici mari, avem gospodării și cu 30 de milioane de lei vechi restanțe la apă. Încă vreo șapte familii au de achitat câte 20 de milioane”, a precizat “vicele” Lenuța Postolache.

dscn0193Interesant este de aflat ce persoane din cadrul Primăriei Tg. Trotuș nu și-au făcut treaba, pentru că nu ne explicăm cum s-a ajuns la datorii de ordinul a zeci de milioane de lei vechi fără ca autoritățile să ia vreo măsură împotriva rău-platnicilor. Contractele-cadru aflate în derulare specifică foarte clar, la Capitolul V – Drepturile și obligațiile operatorului – faptul că “se întrerupe furnizarea apei în următoarele situații: a) utilizatorul nu achita factura, inclusiv penalizările, în termen de 30 de zile calendaristice de la emitere, cu un preaviz de 5 zile lucrătoare (…)”.

Se pare că următoarea localitate care va rămâne fără apă potabilă din cauza datoriilor acumulate către CRAB va fi Pârgărești. Dacă informațiile deținute de UNU PE TROTUȘ sunt reale, atunci această măsură ar urma să fie luată începând de marți, 11 octombrie.