La spitalul din Onești au început, zilele trecute, cursurile de instruire pentru personalul medical din cadrul unității, în cadrul proiectului “Spitalul Municipal Sf. Ierarh Dr. Luca Oneşti – Centru de excelenţă pentru instruirea personalului medical”.

La primul curs – “Resuscitarea” – participă o grupă formată din 14 asistente medicale din cadrul spitalului oneștean. Proiectul este însă mult mai amplu, obiectivul general fiind îmbunătățirea nivelului de competențe a personalului din sectorul medical, beneficiari  fiind în principal medicii spitalului din Oneşti şi medicii de familie din zonă care au contract cu CNAS, precum şi alţi medici din judeţul Bacău şi zona Bucureşti – Ilfov.

Astfel, în următoarele 17 luni ale proiectului, vor fi școlarizare peste 950 de cadre medicale din zona Nord Est și București-Ilfov. De asemenea, în cadrul acestui proiect peste 100 de medici vor fi şcolarizaţi în Italia, cu sprijinul partenerului italian, un ONG din Cosenza.

Domeniile prioritate de sănătate urmărite în cadrul acestui proiect sunt: sănătatea femeii şi a copilului, boli netransmisibile majore; boli transmisibile; sănătate mentală; boli rare.

Bugetul total al proiectului, care se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni, este de 10.998.783 de lei, din care Spitalul Municipal Onești, ca lider de proiect, contribuie cu 9.124.296 de lei, iar partenerul Associazione Sud Italia Trapiantati ONLUS cu  1.804.487 de lei. Din contribuţia Spitalului Municipal, 98% din bani sunt asiguraţi din fonduri europene, iar 2% reprezintă contribuţia proprie a beneficiarilor, ce va fi achitată de Primăria Municipiului Oneşti.

Spitalul din Oneşti este singurul din țară care funcționează într-un municipiul ce nu este reședință de județ și care a beneficiat de o astfel de finanţare.