În data de 16 octombrie 2018, între orele 10-14, reprezentanții Instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Bacău vor acorda audiențe cetățenilor cu domiciliul în Municipiul Onești sau în localitățile învecinate, se arată într-un comunicat de presă.

Activitatea se va desfășura la sediul Primăriei Municipiului Onești, într-un spațiu pus la dispoziție în acest scop. Acordarea audiențelor este gratuită, iar cererile adresate Instituției Avocatul Poporului sunt scutite de taxe de timbru.

Persoanele interesate pot solicita înscrierea la audiențe la numărul de telefon 0234-572472. Recomandăm persoanelor interesate ca la acordarea audienței să prezinte o petiție în care să descrie problema supusă spre analiză și copie a documentelor relevante.

Pot fi adresate Instituției Avocatul Poporului cererile care au ca obiect sesizarea încălcării drepturilor și libertăților cetățenești prin acte sau fapte ale autorității administrației publice și regii autonome.

De asemenea, precizăm că cererile adresate Avocatului Poporului trebuie să se facă în scris și să indice numele și domiciliul persoanei lezate în drepturile și libertățile cetățenești, iar petiționarul trebuie să dovedească întârzierea sau refuzul administrației publice de a soluționa legal cererea.

Instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice, față de abuzurile suferite din partea funcționarilor publici sau autorităților centrale (ministere, departamente, agenții guvernamentale, oficii sau servicii ale acestora), administrației locale (primării, prefecturi, consilii județene, municipale, orășenești și comunale), instituțiilor publice (direcții, inspectorate, servicii, oficii).

Precizăm că nu intră în competența Instituției Avocatul Poporului actele autorității judecătorești (dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată), ale Parlamentului, Președintelui sau Guvernului.