Castelul Ghica din Dofteana (judeţul Bacău) este printre vedetele noului film cu vampiri în care joacă Armand Assante şi actorul Răzvan Vasilescu. Intitulată „The Wanderers”, pelicula a fost filmată în Sibiu, Bucureşti, Sighişoara, Sinaia şi Bacău. 

Pelicula „Vânătorul de Spirite – The Wanderers” va rula în cinematografele din România începând cu 20 aprilie.

În scenariu, palatul este proprietatea unui dandy neamţ care este omorât de o femeie misterioasă, împreună cu toţi prietenii săi, iar după moartea acestuia, clădirea este bântuită. Assante vine să înţeleagă ce se întâmplă în aceasta clădire. Aşa se face că o parte importantă din filmări a fost realizată în acest castel şi în grădina lui. Pentru ca totul să arate impecabil, echipa de producţie a zugrăvit o parte din interioare, cu mare atenţie pentru a respecta designul iniţial. Pentru film a fost construită şi o bucătărie care a rămas a castelului şi poate fi vizitată, scrie ziarulevenimentul.ro.

Filmările din România au fost realizate în anul 2016, iar pe timpul şederii sale în Dofteana, Armand Assante a fost oaspetele restaurantului Crama Domnească din Slănic Moldova. Aici, carismaticul actor a luat masa împreună cu echipa de filmare şi s-a fotografiat cu personalul restaurantului. „Gazde bune cum suntem, am aşezat pe masă şorici, zacuscă, afumături, brânzeturi, am pus la foc de lemne ceaunul cu tochitură şi am agăţat de proţap un purceluş! Toate stropite cu ţuică şi vin”, au spus gazdele de la Crama Domnească. Din distribuţia filmului mai fac parte, alături de Armand Assante, actorii Lior Ashkenazi, Branko Djuric, Raluca Aprodu, Andrei Ciopec, Răzvan Vasilescu, Claudiu Bleonţ, Alexandra Apetrei, Cătălin Căţoiu.

Palatul din Dofteana a fost construit în stil romantic prin secolul XIX-1889 ca şi palat de vânătoare pentru familia Ghica. Pentru ridicarea sa a fost adus un arhitect italian şi materiale pentru construcţie din ţări străine, un exemplu ar fi marmura de Carrara. Proprietarii palatului, boierii marii familii Ghica, ofereau condiţii foarte bune pentru organizarea unor veritabile partide de vânătoare şi recoltare de trofee. Povestea a început în 1887 când Neculai N. Ghica a pus să se construiască o locuinţă pentru administraţie cu parter şi etaj ce a primit numele de hulubărie. Palatul Ghica a avut o istorie zbuciumată. Între1941-1944 aici a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmacht, după ce palatul a fost devastat de către armata sovietică. În 1949 a fost naţionalizat împreună cu cele 12.000 de hectare de pădure, toate trecând în proprietatea statului. Cu timpul, palatul a servit ca sediu al unor instituţii publice, spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă. A mai suferit şi două incendii, devastări din partea armatei germane, sovietice, nici comuniştii nu au plecat cu mâna goala de la palat, iar localnicii nu au ratat nici ei ocazia de a lua câte ceva. Aşa toată avuţia celor 33 de camere a fost irosită, în prezent clădirea fiind goală. Din păcate nici după sfârşitul perioadei comuniste castelul nu a avut o soartă mai bună. Din lipsă de moştenitori, Primăria Dofteana a trecut castelul şi parcul din domeniu public în domeniu privat. În continuare a fost devastat apoi deconectat de la toate utilităţile. Primăria neavând fonduri pentru întreţinere şi reabilitare l-a scos la vânzare. După mai multe licitaţii a fost cumpărat de actualul proprietar cu 8,5 miliarde lei vechi, cu tot cu parcul de 3,8 hectare. Din păcate nici acum situaţia castelului din cărămidă roşie nu este prea roz, proprietarul are nevoie de 14 miliarde lei vechi pentru a reface locaţia, nu dispune de această sumă şi este dispus să-l vândă.