Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, miercuri seara, că a avut o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel, convenind noi reguli pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte.

“În această seară (n.r. – aseară) am avut o nouă discuție cu Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord, pentru a revizui unele măsuri pentru Sărbătorile Pascale.

Având în vedere estimările recente ale specialiștilor, referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, acordul Patriarhiei Române cu MAI se modifică după cum urmează: Slujbele din Noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor de distanțare socială, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Pâinea sfințită va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de catre personalul bisericii și voluntarii parohiei, vineri și sâmbătă în intervalul orar 08.00 – 17.00 și în prima zi de Paște, între orele 06.00 și 12.00, la solicitarea credincioșilor.

Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de personalul bisericii și voluntari sâmbătă, începând cu ora 20.00. Clericii din fiecare parohie, ajutați de maxim cinci voluntari, cu echipament de protecție, mască, mănuși, vor asigura distribuirea Paștilor sau Luminii respectând reglementările distanțării sociale, având asupra lor buletinul și ca semn distinctiv banderolă albă pe braț și un ecuson de la parohie în piept.

Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei sau de la fereastră, fără a ieși în stradă. În zona locuințelor multifamiliale, vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși”, a declarat Vela.

Acordul inițial dintre M.A.I. și Biserica Română, intens criticat, prevedea ca la împărțirea Luminii Sfinte și a Paștilor să contribuie și lucrătorii Ministerului de Interne, iar credincioșii aveau voie să vină la biserică să le ridice.