Specialiştii din cadrul compartimentului Evaluarea și Promovarea Sănătății atrag atenţia populaţiei că, după postul îndelungat al Paştelui, tentaţia de a consuma alimente în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii,  maioneze etc.) şi băuturi alcoolice, poate duce la:

  • dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice, etc.)
  • crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale, etc.)
  • acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree, etc.)
  • infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.)

Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic!

Cumpăraţi produse numai din surse autorizate, verificate sanitar-veterinar şi în termen de valabilitate, întrucât există riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi salmonelozelor (prin folosirea ouălor de raţă la maioneze şi creme ). Utilizaţi pentru vopsirea ouălor numai vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.

Dacă petreceţi sărbătorile în unităţi de alimentaţie publică evitaţi consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros îndoielnic.

Menţionăm că unităţile sanitare publice cu paturi asigură pe această perioadă continuitatea asistenţei medicale precum şi asistenţa medicală de urgenţă atât prin liniile de gardă cât şi prin compartimentele primiri urgenţe. Aceste unităţi sunt Spitalul judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, Spitalul Municipal Oneşti şi Spitalele Orăşeneşti Buhuşi şi Comăneşti, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bacău funcţionează prin echipaje medicale de urgenţă corespunzătoare ce pot fi suplimentate în funcţie de necesităţi.

La nivelul unităţilor sanitare publice precum şi la nivelul Serviciului judeţean de Ambulanţă stocurile de medicamente şi materiale sanitare există în cantităţi corespunzătoare situaţiilor de urgenţă ce pot apărea în această perioadă.

De asemenea, continuitatea asistenţei medicale primare la nivelul judeţului Bacău este asigurată prin cele trei centre de permanenţă existente în localităţile Stănişeşti, Ghimeş Palanca si Agăş care funcţionează în sistem de gardă.

 

În cazul în care este necesară asistenţa medicală de urgenţă, recomandăm populaţiei să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau să se prezinte la compartimentul Primiri – Urgenţe a unităţilor sanitare publice, cel mai apropiat de localitatea de domiciliu. (sursa: comunicat de presă DSP Bacău)