Intenția guvernanților de a decala începerea anului școlar 2019-2020 până pe 16 septembrie, o săptămână mai târziu față de data fixată inițial prin ordin de ministru, asta pentru a veni în întâmpinarea patronatelor din turism, este criticată de elevii băcăuani, laolaltă cu toți elevii din țară.

“Consiliul Național al Elevilor condamnă ferm inițiativa de a decala, din nou, structura anului școlar 2019-2020 (…) Elevul este beneficiarul primar al sistemului de învățământ, reprezentând centrul tuturor măsurilor din sistemul de învățământ”, se arată într-o luare de poziție a elevilor, pe această temă.

”Modul în care sunt luate astfel de decizii reflectă inexistența unei strategii educaționale de termen lung, și demonstrează în continuare încercările de a implementa modificări populiste. Interesele legitime ale elevilor, beneficiarii primari ai sistemului educațional, sunt mai presus de interesele agenților economici de a obține profit în timpul extrasezonului.

Astfel, decalarea cu o săptămână ar provoca diverse impedimente în a duce la bun sfârșit un act educațional eficient și continuu, având în vedere cele 15 săptămâni ale semestrului I raportate la celelalte 20 din semestrul al II-lea. Acest aspect denotă lipsa de proporționalitate dintre cele două componente ale anului școlar și programa alocată fiecărui semestru. Decalarea Demontarea mitului săptămânii în plus de vacanță: elevii sunt folosiți drept instrumente în discursul populist al guvernanților structurii anului școlar va accentua astfel practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele săptămâni de școală din cauza lipsei de timp.

Mai mult, disconfortul termic din luna iunie își pune amprenta asupra capacității de concentrare a elevilor atât la orele de curs, cât și la examenul de Bacalaureat. Rezultatele pot fi afectate considerabil din cauza temperaturilor ridicate și dificultăților provocate de acestea, având în vedere inexistența unor sisteme de climatizare, cu precădere în mediul rural. În aceeași notă, elevii care fac parte din învățământul profesional și tehnic finalizează orele de curs cu două săptămâni mai târziu, diminuând semnificativ eficiența și relevanța ultimelor zile de școală.

Și mai regretabilă este declarația doamnei prim-ministru, elevii fiind folosiți drept scuză a decidenților pentru a promova interesele operatorilor de turism, fiind irelevante pentru comunitatea elevilor și continuitatea actului educațional Astfel, solicităm ferm revenirea și menținerea structurii școlare actuale, aprobate prin OMEN nr. 3191/2019, întreruperea presiunii exercitate asupra Ministerului Educației Naționale și susținerea propunerii CNE de a începe anul școlar în data de 1 septembrie”, se mai arată în comunicatul Consiliului Elevilor.