Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă un deziderat greu de îndeplinit pentru multe administrații publice locale. Indiferent cât de mult și-ar dori primarii, proiectele de anvelopare termică a blocurilor sfârșesc adesea prin sertare, din cauza lipsei fondurilor. În aceste condiții, se pune întrebarea cât este de viabil Programul național de reabilitare a blocurilor de locuințe, promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței în colaborare cu autoritățile administrației publice locale.

Nu încape îndoială că reabilitarea termică este dorită de toată lumea. Pe lângă faptul că prin reabilitare termică consumul de energie este redus semnificativ, aspectul clădirilor se schimbă radical, devenind mult mai îngrijit.

Avantajele comunității ca urmare a reabilitării termice a blocurilor de locuințe, așa cum sunt ele prezentate în broșura Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței:

– reducerea cheltuielilor cu combustibilii; banii economisiţi vor fi folosiţi pentru alte proiecte locale importante;

– crearea de noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor;

– protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

– schimbarea aspectului blocurilor de locuinţe şi implicit al localităţilor

– reabilitarea termică a blocului în care locuiţi va reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40%

– pe timp de vară, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat

– reabilitarea termică duce la dispariţia fenomenului de igrasie.

În Onești, primarul Laurențiu Neghină a anunțat că va avea o discuție cu președinții de asociații pe această temă: “Marți, 18 mai, împreună cu personalul de specialitate din cadrul Primăriei Onești, mă voi întâlni cu Președinții asociațiilor blocurilor de proprietari, pentru a aduce clarificări în privința Programului Național de reabilitare termică a condominiilor. Întrucât numărul asociațiilor este mare, acestea au fost împărțite în trei grupe: de la 13:00, 14:00 și de la 15:00. Întâlnirile vor avea loc în Sala de ședințe a Consiliului Local.”

Chiar dacă intențiile administrației publice locale ar fi dintre cele mai bune, se pare că programul de stat se pare că este departe de a funcționa așa cum trebuie. În urmă cu circa un an, Profit.ro sublinia că “programul de stat s-a dovedit un eșec, iar planurile statului nu se mai întâlnesc de mulți ani cu realitatea”.

“Guvernul își propune să reabiliteze termic 2.000 de clădiri, în valoare de 1 miliard de lei, însă în cei 10 ani de funcționare ai programului de reabilitare termică, coordonat de Ministerul Dezvoltării, a fost crescută performanța energetică a  aproximativ 1.800 de blocuri. La fel, în programul de guvernare pentru următorii patru ani este cuprinsă construcția a 25.000 de locuințe, în contextul în care, spre exemplu, anul trecut (n.r. – 2019), statul a construit 460 de locuințe și a vândut alte 613 unități”, atrăgeau atenția jurnaliștii de la profit.ro, la finalul anului trecut, care detaliau: “Programul de reabilitare termică gestionat de stat s-a dovedit și el un eșec de mulți ani. Din 2012 și până acum, statul nu a reușit să reabiliteze mai mult de 90 de blocuri pe an, ceea ce face fantezist planul noului guvern de a reabilita 2.000 de clădiri în 4 ani. Pentru o comparație mai bună cu rezultatele programului de reabilitare termică derulat de stat, trebuie menționat că în 2018 au fost finalizate circa 200 de blocuri din fonduri europene nerambursabile, în 2017 au fost realizate 170 de blocuri, iar în 2016 alte 231 de imobile, doar în Sectorul 3. Chiar și susținut de fonduri europene, planul viitorului guvern e greu de imaginat. Până acum au trecut prin reabilitare termică circa 170.000 de apartamente, adică abia 7% din locuințele care necesită renovare.”

Dar optimismul este în continuare unul mare în cadrul ministerului… (foto: imagine ilustrativă)