Adeseori, la şcoală, libertatea individuală este greşit înţeleasă şi exprimată atât de către elevi, cât şi de către profesori şi părinţi; pe fondul acestei libertăţi, şcoala poate reprezenta un mediu cu diverse forme de violenţă. An de an remarcăm o violenţă sporită în unităţile de învăţământ, fapt pentru care, prevenirea violenţei în şcoli este una dintre cele mai abordate teme de către poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

În această săptămână, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău –  Biroul Siguranţă Şcolară şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială “George Călinescu” Oneşti şi Şcoala Gimnazială “Alecu Russo” Bacău, la ore de informare şi activităţi preventive, prentru crşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar şi combaterea fenomenului de violenţă în şcoli.

Activităţile desfăşurate de poliţişti au avut drept scop reducerea comportamentelor de risc, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării în rândul elevilor. Principalele discuţii purtate direct cu elevii au vizat ca principală temă violenţa şi anturajul, împrejurările şi condiţiile care determină săvârşirea de infracţiuni, răspunderea legală dar şi identificarea situaţiilor de risc, gestionarea şi înlăturarea lor.

Astfel, peste 470 de elevi au fost informaţi cu privire la formele violenţei, riscurile, consecinţele unui comportament violent şi modalităţile de dezvoltare a unor competenţe de rezolvare non-violentă a conflictelor.

Fiecare pas făcut pentru încurajarea respingerii violenţei de către copii, poate face diferenţa spre construirea unui mediu şcolar mai sănătos, fapt pentru care, prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli va rămâne un obiectiv principal în activitatea poliţiştilor. (sursa: IPJ Bacău)