Marţi, 18 august a.c., polițiștii rutieri au desfășurat o acţiune de amploare pe raza judeţului Bacău pentru combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere.

Viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere, consumul de băuturi alcoolice anterior condusului dar și abaterile săvârșite de bicicliști și căruțași constituie cauze ale producerii celor mai multe accidente cu urmări grave sau foarte grave.

În acest context, polițiștii Serviciului Rutier şi-au intensificat activitățile de conștientizare a participanților la trafic în vederea respectării regulilor de circulație, iar în situaţiile de nerespectare au aplicat măsurile legale care s-au impus.

Astfel, cei 59 de poliţişti au legitimat 348 persoane, au verificat 342 autovehicule şi au efectuat 144 de testări cu aparatul etilotest, identificând 193 de situaţii de nerespectare a normelor rutiere sancţionate corespunzător, cu avertismente şi amenzi în valoare de 85.315 lei. Un număr de 16 sancţiuni a fost aplicat pietonilor, 66 pentru depăşirea limitei legale de viteză, 5 pentru neacordarea priorităţii de trecere, 3 pentru depăşiri neregulamentare şi 102 sancţiuni pentru alte abateri la regimul rutier sau alte acte normative.

Totodată, urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au reţinut 34 permise de conducere şi au retras 14 certificate de înmatriculare.

Exemple semnificative:

Pe DN2 E85 a fost depistat un bărbat de 34 ani care a condus un autoturism cu viteza de 155 km/h, în afara localităţii Cleja. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.450 lei şi i s-a reţinut permisul de conducere.

Tot de DN2 E85, poliţiştii au depistat un tânăr de 29 ani care conducea autoturismul în afara localităţii Dumbrava, peste limita legală de viteză, respectiv cu 145 km/h. Şi în acest caz poliţiştii au aplicat o sancţiune contravenţională.

La aceeaşi dată, respectiv 18 august a.c., poliţiştii au depistat o femeie de 31 ani, care, în timp ce conducea un autoturism pe strada Bulevardul Unirii din Bacău, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal. Aceasta a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 580 lei şi i-a fost reţinut permisul de conducere. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)