Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Bacău precum şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat în mediul rural pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor. Au fost verificate peste 50 de unităţi economice şi s-au aplicat peste 200 de sancţiuni în valoare totală de peste 90.000 lei.

La data de 02 mai a.c., poliţiştii au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor din comunele băcăuane prin prevenirea, descoperirea şi combaterea comerțului ilicit, a respectarii normelor privind circulaţia pe drumurile publice precum si a altor fapte antisociale care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Astfel, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Bacău şi secţiile rurale arondate au acționat pe 86 de drumuri județene și comunale. Au fost instituite 16 filtre şi s-au efectuat verificări la 23 unități economice.

De asemenea, au fost verificate peste 600 de vehicule şi legitimate aproape 900 de persoane.

Cu ocazia acţiunii, poliţiştii au constatat în flagrant 3 infracțiuni, din care 2 la regimul rutier si una pe linie de braconaj piscicol.

Poliţiştii au aplicat 213 de sancțiuni contravenționale în valoare de 45.252 lei, din care: 42 sancțiuni contravenționale la Legea 61 din 1991 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, 12 sancțiuni contravenționale la Legea 12 din 1990 pentru efectuarea unor acte de comerț ilicit, 4 sancțiuni contravenționale la H.G. nr. 984 din 2005 pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, 144 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195 din 2002 pentru nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice.

Totodată, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 200 de lei, s-au reținut 4 permise de conducere și s-au retras 5 certificate de înmatriculare.

În cadrul acţiunii derulate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice în mediul rural, pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite din domeniul comercializării alcoolului, băuturilor alcoolice, precum şi a ţigaretelor şi produselor din tutun, au fost verificaţi 35 de comercianţi.

S-au aplicat 22 de sancţiuni, din care 19 sancţiuni la Legea 12 din 1990 pentru efectuarea unor acte de comerț ilicit, 2 sancţiuni la Ordonanţa de urgenţă nr. 28 din 1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi una la Legea nr. 349 din 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Valoarea sancţiunilor aplicate este de 48.000 lei şi numerarul confiscat este în valoare de 1073 lei.

Exemple:

Poliţiştii Postului de Poliţie Săuceşti au depistat în flagrant un bărbat de 64 ani în timp pescuia în perioada de prohibiţie, pe canalul de fugă al râului Bistriţa.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuit în perioada de prohibiţie.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminlaităţii Economice au constatat că, la o unitate economică din comuna Iteşti, gestionarul nu a putut justifica cu documente de provenienţă cantitatea de 15 litri de vin aflaţi în gestiune, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu suma de 5000 lei, conform prevederilor Legii nr. 12 din 1990 pentru efectuarea unor acte de comerț ilicit, dispunându-se totodată şi confiscarea contravalorii băuturilor alcoolice fără documente de provenienţă.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău