Cele mai delicioase produse tradiționale au fost savurate, cot la cot, de turiștii și localnicii care au luat parte, la Ferma “Stâna Dacilor”, de pe Muntele Bolovanul, la cea de-a doua ediție a Festivalului “Răvășitul oilor”, organizat de Primăria Slănic Moldova. Azi este ultima zi de festival.
La mare căutare au fost bulzul ciobănesc, pastrama de oaie la grătar, dar și fasolea cu ciolan, toate asezonate cu vin și must. Multe alte bunătăți au fost savurate de participanți, producătorii localnici întrecându-se în a le oferi turiștilor români și străini și celorlalți participanți preparate dintre cele mai gustoase.
“Răvășitul oilor este un obicei de sute de ani, iar prin această sărbătoare ne-am dorit să aducem recunoaștere și prețuire pentru ceea ce înseamnă creșterea animalelor, în comunitatea noastră”, a spus primarul stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu.
“Ne bucură să constatăm faptul că deși suntem abia la a doua ediție, acest festival atrage deja foarte mulți oameni. Coborârea oilor din munți reprezintă un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate și este un moment care aduce laolaltă localnici și turiști”, a adăugat Liana Ciurlică, proprietara Fermei “Stâna Dacilor”.
Un tânăr venit tocmai dintr-o comună de lângă orașul Câmpina-Prahova, Gabriel Cernat pe numele său, a oferit o adevărată demonstrație de sculptură în lemn cu drujba – meserie rară în România!, iar câteva exemplare cabaline de toată frumusețea au defilat continuu printre oameni. Totul în acordurile muzicii folclorice asigurată de mai multe ansambluri din zonă.
În ciuda drumului – lung de 4 km – puțin cam anevoios, foarte mulți oneșteni au urcat pe Muntele Bolovanul în cele trei zile de festival.
Duminică, 15 octombrie, este ultima zi a Festivalului “Răvășitul oilor” de la Slănic Moldova.