O nouă scurgere de informații continuă investigația “Panama Papers”, peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, plus alte afaceri secrete și interese offshore în care este implicată inclusive regina Angliei, informează news.ro, citând Rise Project.

Cele mai recente documentele, ieșite la iveală cu ocazia noii investigații despre averile din paradisurile fiscale – denumită “Paradise Papers”  – au evidențiat mai multe legături între Rusia și SUA în ceea ce privește relațiile de afaceri.

În documente se face referire la VTB Bank, care a investit o sumă uriașă în cumpărarea de acțiuni la rețeaua socială Twiter. Dar VTB Bank este și banca ce a sprijinit grupul Petrochemical Holding, acționarul majoritar de la RAFO, societate aflată astăzi în insolvență.

În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși”, scriu jurnaliștii de la Rise Project în articolul “Pușculițele magnaților din paradisurile fiscale”.

„Paradise Papers” conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.