Un pachet de unt în magazinele din România a ajuns să coste cel puțin 6 lei (este vorba despre un pachet de 200 de grame cu o concentrație de 65%), în condițiile în care anul trecut același pachet de unt se vindea la oferă chiar și cu 3,5 lei.

Criza untului se manifestă la nivel european, nu doar în România. Potrivit economica.net, o tonă de unt se vinde acum cu aproximativ 6.500 de euro la nivel european, mai mult decât dublu față de anul trecut, când tona de unt se comercializa cu circa 3.000 de euro.

În România, un pachet obișnuit de unt, de 200 de grame, se vinde astăzi cu minim 6 lei (grăsime 65%) și depășește pragul de 10 lei în cazul celor cu concentrație de grăsime de 82%.

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), crede că prețul untului, cel puțin pe piața din România, va scădea în perioada următoare.

Preţul untului va trebui să scadă. Dacă nu scade apar alte variante pentru că puterea de cumpărare a românului e mică. Eu cred că în două-trei săptămâni, magazinele trebuie să umble la preţul de la raft, pentru că urmează postul Crăciunului, când oferta este mare şi cererea mică. De asemenea, iarna puterea de cumpărare scade din cauza cheltuielilor cu întreţinerea”, a spus Cojocaru, pentru sursa citată.