Pe 15 decembrie începe Rabla pentru electrocasnice, programul prin care românii îşi vor putea înlocui aparatele electrice sau electrocasnice vechi cu unele noi. Bugetul alocat este de 40 de milioane de lei, notează observatornews.ro.

Inițial pe lista produselor ce puteau fi cumpărate prin programul Rabla pentru electrocasnice cuprindea șapte echipamente.

Potrivit Ministerului Mediului, Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), patru produse care nu au existat în ediţiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri şi tablete.

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente finanţate este de:

– laptopuri – finanţare de 500 de lei;

– aparate de aer condiţionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, maşini de spălat vase, cu o finanţare nerambursabilă de 400 de lei;

– tablete şi maşini de spălat rufe – finanţare nerambursabilă de 300 de lei;

– aspiratoare, cu o finanţare nerambursabilă de 200 de lei.

Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care se va desfăşura online. Practic, se va intra în aplicaţia informatică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, unde trebuie completate datele personale ale solicitantului şi bifat echipamentul pentru care se doreşte finanţarea. Imediat după acest proces, aplicaţia va emite un voucher unic, electronic, cu o valabilitate de 15 zile. Cu acest voucher, orice român se va duce la un comerciant autorizat, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou”, a explicat ministrul Mediului, băcăuanul Mircea Fechet.

Un solicitant poate obţine mai multe vouchere, dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs. Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de acelaşi tip cu cel nou achiziţionat, cu două excepţii: pentru uscătoarele de rufe şi pentru maşinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului. (foto: imagine ilustrativă)