Şase şcoli din ţară vor începe anul şcolar un proiect-pilot şi, în funcţie de rezultate, Ministerul Educaţiei promite implementarea la nivel naţional. Elevii vor alege materiile pe care vor să le studieze, tezele nu vor mai fi evaluate cu note, iar calificativele de la clasele primare vor dispărea. Activităţile în aer liber sunt şi ele pe listă, scrie observatornews.ro.

Pentru copii, e clar cum arată şcoala viitorului. Pentru a o face posibilă, Ministerul Educaţiei a decis să facă schimbări majore. Momentan, la nivel de proiect-pilot. Din cele 15 materii și 26 de ore pe săpătămână, un elev va rămâne cu trei materii principale, două limbi străine și restul opționale. Așa va arăta orarul unui elev de clasa a douăsprezecea de aici, de la Colegiul Gheorghe Lazăr din capitală. Școala viitorului va fi implementată în alte 5 școli din țară în dată de 13 septembrie. Anul şcolar va avea altă structură pentru clasa a douăsprezecea, 20 de săptămâni pentru primul semestru şi doar 14 în al doilea.

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Gheorghe Lazăr Bucureşti: Media din primul semestru să devină medie anuală, iar în semestrul al doilea o să facem ce îi intereseze pentru Bacalaureat și pregătirea pentru facultate. Aceste generații nu mai sunt cum a fost generația mea, sau cum a fost generația ta.

Pentru a se adapta noilor aşteptări, la şcoala din Baia Mare, de exemplu, toţi elevii vor experimenta o săptămâna a competențelor. Prin rotație, fiecare clasa va face ore în curtea şcolii, în parcuri sau la muzeu.

Elevă din Baia Mare: Mie mi-ar plăcea, aş schimba puțin decorul, decorul clasei devine monoton.

La şcoala din Râmnicu Sărat, inclusă şi ea în proiect, elevii nu vor mai avea materii, ci arii de învăţare. Iar la Iaşi, vor fi eliminate tezele semestriale. Manualele vor deveni şi ele opţionale.

Radu Szekely, Secretar de Stat MEN: În funcţie de rezultatele pilotului s-ar putea să avem un nivel de descentralizare mult mai mare în care şcolile să poată decide cum adaptează la realitățile locale.

Dimitri Popa: Eu acum studiez în Anglia. Ei te sfătuiesc să alegi ce îți place. Sunt mult mai satisfăcut decât aș fi fost în România făcând 15 materii.

După doi ani de evaluare, cel mai bun model de şcoală-pilot dintre cele şase ar putea fi implementat la nivel naţional. (foto: imagine iustrativă)