Autoritățile oneștene au finalizat procesul de autorizare a taxiurilor din Onești, însă nu toate mașinile vor ieși pe traseu dacă proprietarii lor nu vor îndeplini toate condițiile impuse.

Problemele sunt în cazul operatorilor independenți, câțiva dintre ei trebuind să-și achite debitele pe care le au la bugetul local pentru a primi autorizația care le dă dreptul să desfășoară mai departe activitatea de taxi.

În caz contrar, dacă nu vor face dovada plății acestor datorii (certificatul fiscal să fie “alb”) atunci nu vor mai obține autorizație și implicit vor pierde dreptul de a practica taximetria.

Laurențiu Medianu, președintele Comisiei de aplicare a criteriilor de selecție a operatorilor de taxi și taximetriști independenți ne-a explicat că acest criteriu a fost introdus la solicitarea Direcției Economico-Financiare din cadrul Primăriei Onești „asta pentru că unii taximetriști independenți au ajuns să aibă debite și de 8.000 de lei către bugetul de stat. De altfel, aceștia nici nu s-au mai prezentat acum pentru autorizare, dar datoriile lor rămân. În cazul celor care au certificate fiscale cu debite trebuie spus că nu este vorba despre sume foarte mari, dar ca să le eliberăm autorizația este obligatoriu să-și achite aceste datorii către bugetul de stat”.

Din tabelele de mai jos (atât taximetriști independenți cât și companii), oneștenii își pot da seama care mașini de taxi din oraș sunt mai bune și care prezintă anumite deficiențe (ordinea acestora este dată de punctajul acordat de comisia de evaluare).

Taximetriștii care consideră că au fost nedreptățiți la evaluare au posibilitatea să facă contestație, în termen de două săptămâni.

La noi e bine, taxiurile sunt cât de cât ok, chiar am văzut și destule mașini noi, dar să te duci în orașele mari să vezi ce ciurucuri circulă pe străzi!, a comentat un oneștean, care apreciază că serviciul de taximetrie din Onești este de calitate, “cu mențiunea că uneori mai calcă și ei pe bec, ca toți șoferii de altfel, întorc în locuri interzise, parchează la fel, dar la cât de înghesuite sunt străzile de la noi din oraș, cred că sunt de înțeles”.

În total, pe străzile Oneștiului circulă aproximativ 200 de taxiuri.