Criza provocată de coronavirus a afectat puternic Inditex: cifra de afaceri trimestrială a grupului spaniol de modă a fost redusă la jumătate, în timp ce profiturile s-au situat sub zero pentru prima dată pentru prima dată în istoria companiei, scrie businessmagazin.ro. Inditex este cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Europa și deține mărcile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home și Kidd’s Clas.

În primul trimestru al anului 2020 s-au obţinut pentru prima dată în istoria grupului rezultate negative, deoarece 88% din magazinele sale au fost obligate să îşi închidă porţile. Grupul şi-a înregistrat scăderea cifrei de afaceri de la 5,9 la 3,3 miliarde de euro şi, pentru a înrăutăţi, profitul a scăzut la 409 milioane de euro sub zero – primele pierderi din istoria grupului, relatează Reuters.

Mai mult decât atât, recuperarea este mai lentă decât se aşteptau reprezentanţii grupului: doar în China şi Coreea situaţia a revenit la normal, scriu cei de la retaildetail.eu.

Un efect secundar al pandemiei, pozitiv de această dată, a fost majorarea uriaşă a vânzărilor Inditex în online: vânzările trimestriale au crescut cu 50%, în aprilie înregistrând vânzări aproape duble pe acest canal. Acest lucru confirmă prognozele Inditex potrivit cărora online-ul va reprezenta un sfert din vânzările totale, comparativ cu nivelul actual de 14%. (foto: imagine ilustrativă)