Mistrețul care zăcea mort, sâmbăta trecută (n.r. – 8 septembrie), între Hârja și Poiana Sărată, la aproximativ 30-40 de metri de DN 11 (Bacău – Onești – Brașov), și care i-a atras atenția unui oneștean aflat cu mașina în trecere prin zona respectivă, după cum UNU pe Trotuș a scris AICI, ar fi decedat în urma unui accident rutier, susțin autoritățile, fără a ne oferi însă alte amănunte despre acest caz.

Chiar și în aceste condiții, o echipă de inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Bacău a recoltat probe de la mistrețul mort, chiar în ziua în care animalul a fost descoperit fără suflare, iar acestea au fost expediate la Iași, pentru examene de laborator.

Probele provenite de la mistrețul accidentat au fost expediate la DSVSA Iași, conform arondării. Nu am alte date la acest moment, este tot ceea ce ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, dr. Florin Baltă.

În județul Bacău nu a fost semnalat până acum niciun caz de îmbolnăvire cu pestă porcină, dar în scop preventiv au fost impuse mai multe restricții de mișcare a animalelor, încă de la mijlocul lui iulie.

Printre măsurile luate la nivelul Prefecturii Bacău, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, determinate de evoluția alarmantă a focarelor de pestă porcină africană (sunt 12 județe afectate) se numără înființarea unei celule de primă intervenție pentru prevenirea extinderii bolii dacă ar apărea focare, cât timp acestea sunt de mici dimensiuni, și interzicerea tuturor târgurilor de animale pe raza județului Bacău.