Un porc mistreț care zăcea fără suflare la circa 30-40 de metri de carosabil, între localitățile Hârja și Poiana Sărată, i-a atras atenția unui oneștean care se deplasa sâmbătă, 8 septembrie, în jurul orelor 12.00, împreună cu familia, spre Brașov, unde are loc în aceste zile renumitul festival Oktoberfest.

“Ce mi-a atras atenția în primul rând au fost cele două mașini de poliție care erau oprite pe stradă, cu girofarurile aprinse. La început nu am înțeles ce se întâmplă, crezusem că fusese un accident, însă abia după aceea am observat mistrețul. Soția mea spune că nu erau doar polițiști acolo, cică ar fi văzut chiar și o mașină a celor de la DSVSA (n.r. – Direcția de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), unii îmbrăcați în combinezoane albe. Mie mi-a scăpat asta, fiindcă eram la volan și mă concentram la trafic”, ne-a relatat bărbatul, care spune că sigur era ceva în neregulă cu mistrețul respectiv, nefiind prima dată când vede un astfel de animal: “Era umflat tare, era ca o minge. Am văzut destui mistreți la viața mea, nu se pune problema să mă înșel. Știu cum arată un mistreț gras, iar porcul ăsta nu era gras, ceva se întâmplase cu el. O fi fost și vreun caz de braconaj, nu știu ce să zic, doar organele abilitate știu cum stau lucrurile în realitate. Oricum, nu doar eu am văzut imaginea aceea, au trecut pe acolo zeci de mașini!”

Pe de altă parte, bărbatul spune că ar mai avea cunoștință de un caz care ridică semne de întrebare, în zona Cașin-Mănăstirea Cașin: “Am auzit că și pe-acolo ar fi fost găsit mort un porc domestic, într-o albie. Dar trebuie verificat, poate fi doar o intoxicare, știți doar cum vorbește uneori lumea, doar ca să se afle în treabă”

Până la această oră au fost confirmate sute de focare de pestă porcină africană în nu mai puțin din 12 județe din țară: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanța, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Giurgiu.

Până la această oră nu am reușit să obținem un răspuns oficial din partea autorităților responsabile cu privire la cele petrecute sâmbătă la prânz pe lunca Oituzului, pentru a confirma sau infirma presupunerile legate de un nou caz de pestă porcină. (foto: arhivă)