Sute de mii de copii din toată țara s-au revărsat, ca în fiecare an, către instituțiile de învățământ, unele mai ochioase, altele ca vai de ele, în prima zi de școală. Aceeași situație și la Onești, unde curțile școlilor gimnaziale nu s-au umplut doar de copii, ci și de părinți, bunici, etc.
Întrebarea care se pune este dacă e normal ca părinții să lipsească de la serviciu cât timp durează festivitățile de deschidere a anului școlar.
La un moment dat a existat o inițiativă legislativă în acest sens – anume ca prima zi de școală să fie declarată zi liberă pentru părinți – dar aceasta a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților, încă din martie 2016, cu majoritate covârșitoare de voturi.
Prin urmare, părinții care pleacă de la serviciu pentru a-și însoți copiii la festivitatea de deschidere a anului școlar ar trebui, în mod firesc, să obțină o derogare de la locul de muncă.
Desigur, în cazul de față vorbim strict despre bugetari, pentru că cei care activează în mediul privat se înțelege de la sine că dispun de libertatea de a-și face singuri agenda (oamenii de afaceri), sau pot solicita șefului direct să-i învoiască pentru câteva ore. Pentru că nu-mi pot închipui că un angajat de la privat poate pleca de capul lui de la muncă, chiar și într-o zi ca aceasta, cu totul și cu totul specială.
Pe de altă parte, trebuie precizat că nimeni nu este absurd, mai ales cu părinții ai căror copii își pun pentru prima dată ghiozdanul în spate și pășesc cu emoție în clasele unde vor descifra tainele învățăturii. Dar ce te faci cu restul angajaților de la stat, cei care n-au copii și care rămân singuri pe metereze, ca să rezolve problemele celorlalte categorii sociale parte a comunității? O să spuneți că nu moarte nimeni pentru câteva ceasuri dacă are de rezolvat un volum mai mare de muncă. Corect, doar că așa pot apărea nemulțumirile într-un colectiv. În fine, mai treacă-meargă…
Mai complicat devine atunci când și bugetarii care astăzi suplinesc absența colegilor lor părinți de la serviciu sunt la rândul lor părinți de copii care trebuie însoțiți la școală, la deschiderea anului școlar, caz în care chiar nu mai e nimeni care să și muncească.
Mai bine ar fi trecut acea inițiativă legislativă, măcar știam una și bună!
P.S. – Ca de fiecare dată la deschiderea anului școlar, evident că și traficul rutier a devenit infernal, iar în dreptul școlilor mașinile nu a mai rămas nicio parcare și niciun trotuar liber. Iar acesta este abia începutul!
P.S. – Succes tuturor copiilor în noul an școlar!