Înființarea Poliției Locale a Municipiului Onești nu este o operațiune chiar atât de facilă, dacă ar fi să ne luăm numai și după timpul scurs din momentul în care s-a luat această decizie, în cadrul Consiliului Local, și până astăzi, când avem numele primilor polițiști locali din Onești.

Proiectul de hotărâre privind înființarea Poliției Locale Onești a fost votat de aleșii locali încă din luna iulie a anului trecut. Atunci, consilierii oneșteni au aprobat proiectul în forma prezentată, în ciuda efectivului foarte mic propus (cinci agenți și un șef).

Până la urmă, după mai multe luni de așteptare și un concurs amânat din cauza lipsei unor avize din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Poliția Locală Onești începe să capete contur.

Foarte timid, ce-i drept, în condițiile în care din cele șase posturi prezentate inițial ca alcătuind organigrama au fost scoase la concurs numai trei, și nici acestea nu au fost ocupate în totalitate.

Pentru ocuparea celor trei posturi scoase la concurs (șef Birou Poliția Locală, polițist local principal, polițist local asistent) au aplicat doar patru persoane, dar numai două au reușit să ia examenul (care a constat într-un concurs de dosare, o probă scrisă și un interviu).

Cele două persoane care au fost declarate admise sunt Florin Alexandru Rușinoiu (polițist local principal) și Bogdan Ioan Stoina (polițist local asistent).

Cei doi au studii superioare (o condiție impusă de organizatorul concursului), dar deocamdată nu au un șef, fapt pentru care rămâne de văzut în ce mod va decurge activitatea lor, cine le va da dispoziții.

Potrivit economica.net, cel mai bine plătiți polițiști locali din țară au studii superioare, grad superior și peste 20 de vechime, aceștia având salarii de bază nete de peste 4.300 de lei. Polițiștii locali debutanți, absolvenți de facultate, care lucrează în sectorul 1 al Bucureștiului, au salarii de bază nete care pornesc de la peste 2.800 de lei, față de nici 1.300 de lei, cât încasează colegii lor de la Moinești.

Nu se cunoaște deocamdată care este nivelul salarizării în cazul polițiștilor locali oneșteni.