Veronica Donțu, primărița comunei Tamași, județul Bacău, a fost condamnată în dosarul de abuz în serviciu în care a fost trimisă în judecată de DNA Bacău. Donțu a primit la Tribunalul Bacău 3 ani de închisoare cu suspendare, la fel ca un funcționar din subordinea edilului. Sentința nu este definitivă, poate fi atacată cu apel, scrie zdbc.ro.

Pe 8 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a primăriței Veronica Donțu, din comuna Tamași, județul Bacău, și a lui Florin Tătaru, inspector superior în aceeași instituție.

Procurorii i-au acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, după ce aceștia, profitând de calitățile lor de președinte (Viorica Donțu), respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar (Florin Tătaru) au încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate și au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafața de 17,74 ha, suprafață care în fapt aparținea Amurco SRL, paguba calculată inițial fiind de aproape 1,9 milioane de dolari.

Concret, în perioada 1991 – 2005, moștenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuții cu primarii localității, printre care și Veronica Donțu. Mai mult, acesteia din urmă i s-a transmis faptul că moștenitorii sunt dispuși să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat în cazul în care inculpata va găsi un cumpărător.

„În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donțu le-a comunicat moștenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafață de 17 ha teren (parte din 50 ha solicitate) pentru care a și găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceștia au fost de acord. În continuare, inculpații Donțu Veronica și Tătaru Florin, în calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale, cu încălcarea dispozițiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren”, arată procurorii DNA Bacău.(foto mare: imagine ilustrativă; foto mic: zdbc.ro)

Articolul integral AICI