La mai bine de jumătate de an de la inundațiile devastatoare din iunie, care numai în județul Bacău au afectat peste 100 de localități, în satul Straja (comuna Asău) continuă să se vadă încă urmele dezastrului. Primarul Constantin Rădulescu este acuzat de străjeni că a făcut prea puțin pentru a șterge urmele potopului.

Fotografiile făcute la fața locului de un cititor al ziarului nostru vorbesc de la sine despre calvarul pe care sunt nevoiți să-l suporte locuitorii satului Straja cei mai afectați de inundațiile de astă-vară. Pentru că în urma viiturii râul Trotuș și-a schimbat pe alocuri cursul, sunt gospodării aproape izolate, la care se ajunge cu mare greutate, pe niște podețe improvizate, firave și pe care este dificil chiar și să-ți păstrezi echilibrul, atunci când le traversezi.

“Parcă suntem ai nimănui! Sunt oameni în sat care mai au un pic și nu-și mai pot scoate mașinile din curți! Nici mașina de pompieri nu mai are acces în sat, deoarece drumul s-a îngustat considerabil în urma viiturii. Doamne-ferește de un incendiu acum, că ar fi prăpăd!”, ne-a semnalat cititorul nostru –  portavocea celor mai mulți dintre locuitorii satului Straja.

asau-2Acesta îi cere primarului să intervină rapid, considerând că sunt lucruri de făcut care chiar nu mai suportă amânare: “Drumul de acces trebuie consolidat, deoarece la fiecare ploaie căzută se surpă mai tare. Trebuie amenajate căi de acces, niște podețe solide pentru cei care au rămas izolați și nu se mai poate ajunge la gospodăriile lor. Dar cel mai important lucru, e nevoie să se amenajeze niște gabioane sau să se construiască un mic baraj, pentru a împiedica Trotușul să mai treacă prin sat de fiecare dată când plouă mai tare”.

Cititorul UNU PE TROTUȘ susține că tot ce a făcut administrația din Asău pentru a îndepărta consecințele inundațiilor de astă-vară a fost amenajarea unui așa-zis baraj din pietre.

Inundațiile de la începutul lunii iunie au provocat pagube însemnate în județul Bacău, bilanțul fiind de-a dreptul înfiorător: un decedat, 128 de persoane afectate, 82 de persoane evacuate din locuințe, 232 de locuințe și 56 de anexe gospodărești avariate, 4 locuințe și 12 anexe radulescudistruse, 34 de poduri și podețe avariate, 420 de fântâni, 10 km de diguri și aproape 12 km de drumuri județene afectate de aluviuni.

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al primarului Constantin Rădulescu cu privire la aceste probleme semnalate de cititorii UNU PE TROTUȘ, dar acesta nu a putut fi contactat la numărul de telefon publicat pe site-ul Primăriei Comunei Asău.