Consilierii oneșteni au aprobat proiectul de hotărâre propus de primarul Nicolae Gnatiuc prin care se are în vedere achiziționarea unor autoturisme de către Primăria Municipiului Onești prin intermediul Programului Rabla 2017.

În hotărârea respectivă nu se specifică exact câte mașini noi urmează a fi achiziționate de către Primăria Onești în perioada următoare, ci doar numărul autoturismelor aflate în parcul auto al municipalității ce urmează a fi casate în cadrul Programului Rabla 2017.

Mașinile propuse spre casare sunt un Daewoo Cielo din 1997 care a fost folosit în special de administrația pieței și un autoturism Dacia din 2001, ambele pe benzină.

Programul Rabla 2017 va fi lansat oficial pe 24 aprilie, atunci când proprietarii care își vor casa mașinile mai vechi de 8 ani vor primi un tichet de 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), la care se pot adăuga numeroase bonusuri.

Din textul hotărârii adoptate de Consiliul Local Onești valoarea totală a finanțării solicitate, reprezentând prima de casare corespunzătoare autoturismului uzat este de 8.000 de lei/autoturism (aproximativ 1.700 de euro). Diferența până la valoarea achiziției noilor autoturisme se asigură din bugetul propriu de venituri și cheltuieli al municipiului Onești pe anul 2017”, stipulează art. 5 din respectiva HCL.

Anul acesta, Programul Rabla vine cu o noutate absolută, în sensul că mașina achiziționată este obligatoriu să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

“Ar fi bine ca Primăria Onești să achiziționeze mașini pe benzină, pentru a se ralia trendului. În ultimii ani, țările europene au luat diverse măsuri prin care să reducă vânzările de autoturisme echipate cu motoare diesel, care emit, într-adevăr, mai puțin dioxid de carbon (CO2) decât cele pe benzină, dar au alte emisii mai periculoase pentru sănătatea oamenilor, precum cele de oxizi de azot NO(x). Românii nu s-au aliniat însă acestor reguli, condiționând achizițiile prin Programul Rabla doar de emisiile de dioxid de carbon”, ne-a declarat Mihnea Păduraru, inginer auto.