Peste 6 euro – adică în jur de 30 de lei – ar putea achita fiecare șofer în parte pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi pe viitoarea Autostradă a Unirii. Doar pe tronsonul cuprins între Târgu Neamţ şi Iaşi, construit în parteneriat public privat, vor exista patru puncte de taxare, potrivit Studiului de Fundamentare realizat de Comisia de Prognoză şi Statistică, informează observator.tv.

Comisia Naţională de Prognoză a publicat Studiul de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamţ – Iaşi, tronson ce ar urma să fie construit prin parteneriat public – privat. Fiind realizat pe cheltuiala parţială a unui investitor, va exista o taxă pentru fiecare autoturism.

Pe autostrada Iasi Targu Neamt vor fi instalate patru punctele de taxare. La Iași, Târgul Frumos, Pașcani și Tg Neamț. Şoferii vor plăti taxa înca de la primii kilometri construiti pe care vor circula. Apoi, taxa va fi percepută și adaptata pe măsură ce lucrările vor avansa.

Potrivit documentelor oficiale, taxa de autostradă plătită pentru un autoturism la 100 de kilometri parcurşi este de 6,3 euro şi creşte în funcţie de gabaritul autovehiculelor. Valoarea ei va fi modificată la data de 01 martie a fiecărui an, în funcţie de rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior.

Autostrada Unirii, prima construită prin lege votată în Parlament, va avea o lungime de aproape 320 de km, de la Ungheni la Târgu Mureş, şi va costa aproximativ 8,9 miliarde de euro. Va fi construită cu bani de la bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile sau prin parteneriat public-privat, în funcţie de tronsoane, mai scrie sursa citată.

CITIȚI AICI ARTICOLUL COMPLET