Oneștiul are, de la sfârșitul anului trecut, un nou operator de apă și canalizare, dar locuitorii orașului care au rămas cu restanțe de plată la vechiul furnizor al acestor servicii comunitare nu trebuie să stea liniștiți.

Dacă în privința restanțelor aproape sigur oneștenii cu datorii la plata facturilor de apă vor fi acționați în instanță, nici asociațiile de proprietari/locatari care au ales să nu plătească apa la tariful stabilit de SC Apă Canal SA – de 6,63 lei/mc de apă potabilă – nu vor scăpa ieftin.

De altfel, pe rolul instanțelor de judecată există mai multe procese în acest sens, deschise chiar de către asociațiile de proprietari/locatari. Acestea au contestat în instanță prețul practicat de SC Apă Canal SA, considerându-l prea mare în condițiile în care exista o hotărâre de CL care fixa un tarif mai mic.

“Pe surse, am aflat că există posibilitatea ca asociațiile care au plătit apa cu 4,99 lei/mc (n.r. – acesta era doar prețul apei potabile, la canalizare se mai plătea 1,33 lei/mc)  să fie puse să  plătească retroactiv diferența de preț rezultată”, a afirmat primarul Nicolae Gnatiuc, în cadrul ultimei ședințe de CL.

Această problemă este mai veche, fiind aproape trei ani de când a fost declanșat acest conflict. La vremea respectivă, SC Apă Canal SA anunțase un preț la apă de 6,60 lei/mc. În replică, municipalitatea a anunțat, la rândul ei, că nu va plăti decât 4,99 lei/mc. Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim, pentru că are la bază hotărârile Consiliului Județean și Consiliului Local Onești, spunea fostul primar, Laurențiu Neghină, conform onestiul.ro.

Nu doar asociațiile care ar putea fi puse acum să plătească retroactiv au plătit apa la prețul de 4,99 lei/mc, ci și Primăria Onești și instituțiile din oraș subordonate Consiliului Local. Primarul Gnatiuc nu a precizat cum se va rezolva și acest aspect.