Gazele se vor scumpi cu aproape 6%, de la 1 august, după cum informează Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE).

ANRE precizează că această majorare vine la cererea furnizorilor, după ce piața s-a liberalizat. Mai exact, acum, producătorii de gaze vând la preţuri nereglementate, doar în funcţie de cerere şi ofertă.

Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018, se menţionează în comunicatul ANRE.

În ultimii 5 ani, gazele provenite din producția internă s-au scumpit cu mai bine de 50%, iar prețul lor aproape se va dubla până în martie 2019.

Această nouă majorare este a treia de anul acesta. Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, de la 1 aprilie, creșterea cu 10% a prețurilor la gazele furnizate de ENGIE consumatorilor casnici.

Pe 10 ianuarie 2018 a mai avut loc o scumpire de circa 8%, în medie.