Nu toate asociațiile de proprietari din Onești se pot bucura de hotărârea instanței din data de 15 martie, care a stabilit că SC Apă Canal SA a practicat un tarif mai mare decât cel aprobat prin HCL Onești nr. 62/09.09.2011 și avizat de ANRSC București – și anume 4,99 lei/mc.

Chiar dacă este vorba despre o hotărâre care poate fi atacată de SC Apă Canal SA în termen de 30 de zile de la data comunicării, mai mulți oneșteni s-au arătat contrariați de faptul că asociațiile din care fac parte nu s-au îndreptat la rândul lor în instanță împotriva societății controlate de omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu, în privința prețului apei.

“Când să zic și eu că s-a făcut dreptate, am aflat că asociația noastră nu a contestat în instanță prețul apei. Adică m-am bucurat degeaba. Eu nu înțeleg ce a păzit președintele (n.r. – președintele asociației respective), dar am înțeles că se știa de acest demers, Federația Asociațiilor de Proprietari din Onești i-a informat pe toți președinții despre ce urmează să se facă”, ne-a spus un pensionar.

“Dom’le, se poate ca prin această hotărâre să se fi deschis o adevărată cutie a Pandorei! Stați să vedeți ce o să urmeze, dacă asociațiile vor avea câștig de cauză și la apel, atunci toate asociațiile din oraș vor deschide și ele procese împotriva celor de la Apă Canal. Normal ar fi fost să ne fi unit cu toții de la început, acuma ei (n.r. – asociațiile care au acționat în instanță SC Apă Canal SA) sunt cu un pas înaintea noastră. Ar merita să ne ducem peste președinții care n-au acționat și ei în direcția asta și să-i întrebăm: <Voi ce-ați păzit, stimabililor, ați dormit?!> Ce vreți, nu sunt toți la același nivel, n-ați văzut pe la ședințele ocazionale pe tema apei ce probleme ridică unii? Te ia capu’!”, a comentat un alt cetățean.

Dintre cele mai bine de 100 de asociații de proprietari/locatari câte sunt astăzi în Onești, doar 40 pot sărbători succesul de zilele trecute, împotriva SC Apă Canal SA. Inițial, în acest proces au plecat la drum, în 2014, un număr de 52 de asociații, conduse de Ghiță Racu, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din Onești și al asociației nr. 3, dar 12 dintre ele au renunțat pe parcurs, nefiind de acord să mai plătească cheltuielile de judecată aferente (taxa de timbru).