Campania de conștientizare a riscurilor asociate consumului de substanțe interzise în școlile din județul Bacău – Spune NU – intră în linie dreaptă: prefectul Lucian Bogdănel a semnat astăzi Planul de măsuri pentru implementarea campaniei (aferente anului școlar 2023/24), după ce în prealabil documentul a parcurs circuitul instituțional specific, fiind însușit de partenerii Instituției Prefectului – Județul Bacău.
Totodată s-a finalizat identitatea vizuală a campaniei care va avea propria pagină de Facebook și un grup asociat în care se vor disemina, periodic, date referitoare la acțiunile și atelierele desfășurate în școli, precum și alte informații utile elevilor și tinerilor cu privire la efectele nocive asociate consumului de substanțe interzise.
Principala noutate este că din publicul țintă al campaniei Spune NU vor face parte și elevii claselor a VII-a și a VIII-a din 37 de școli generale din mediul urban al județului Bacău. Aceștia se vor alătura elevilor din 30 de licee și colegii din zona urbană, totalul unităților școlare vizate de campanie fiind 67.
„Am construit, alături de instituțiile partenere, un plan de acțiuni şi măsuri în care am transpus experiența pozitivă a campaniei pe care am inițiat-o anul trecut, „Drogurile, drum cu sens unic!”, urmând ca Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău (ANA) să aibă rolul de instituție integratoare a acestor inițiative, tocmai pentru a da un plus de coerență și eficiență planului nostru.
Așa cum am spus într-un mesaj anterior, când în joc sunt viețile copiilor și viitorul comunității noastre, lupta antidrog ne privește pe fiecare dintre noi, fără deosebire. De aceea, mă aștept ca părinții și comitetele de părinți din școli să conștientizeze că sunt un factor determinant pe frontul combaterii consumului de substanțe interzise și să fie receptivi la mersul campaniei Spune NU în școli. E puțin probabil ca un părinte să fie complet străin de eventualele practici de consum ale propriului copil – rolul familiei este, prin urmare, crucial în conștientizarea riscurilor asociate acestui flagel și, mai ales, în stoparea lui.
Mesajul meu către instituțiile partenere și, îndeosebi, către colegii din structurile Ministerului Afacerilor Interne: știm că avem o luptă grea, de uzură, împotriva drogurilor, dar vă rog să nu uitați că tocmai de asta existăm ca instituții – pentru a confrunta, combate și eradica prezența drogurilor în școli și în vecinătatea lor. Prin urmare, avem datoria să ne întrebuințăm cu și mai multă determinare decât anul trecut și să facem din campania Spune NU un exemplu de bună practică la nivel național”, a transmis prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel.
Campania presupune trei paliere de acțiune – elevi, profesori și părinți – printre obiectivele specifice urmărite fiind informarea a 5000 de elevi cu privire la riscurile consumului de substanțe psihoactive, a 670 de părinți, precum și instruirea a 335 de cadre didactice pe linia prevenirii consumului de droguri în școli și în proximitatea acestora.
Campania va fi lansată la finalul lunii septembrie, urmând ca programul și calendarul acesteia să fie făcute publice la momentul respectiv.
Instituții participante:
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău
Inspectoratul Școlar Județean Bacău
Inspectoratul de Poliție Județean
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău