Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Bacău aduce cu un furnicar în aceste zile, mii de oameni din tot județul dorind să-și înmatriculeze mașinile după eliminarea taxei de mediu, începând cu 1 februarie, care îi punea la o cheltuială în plus, deloc neglijabilă.

Pentru a veni în întâmpinarea tuturor locuitorilor de pe Valea Trotușului care doresc să-și înmatriculeze/radieze mașinile în perioada aceasta și pentru a evita pe cât posibil aglomerația de la ghișee, lucrătorii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Bacău au luat o serie de măsuri.

Astfel, aceștia fac un apel ca oamenii să nu mai vină în această problemă în toiul nopții și să nu mai întocmească liste de ordine fără nicio valoare, în condițiile în care se emit bonuri de ordine tipizate, de către ofițerul de serviciu. Dacă până acum se emiteau un număr de 80 de bonuri de ordine pe zi, acesta a fost suplimentat la 160. În total, se soluționează circa 200-250 de cereri de înmatriculare pe zi, față de 80-90 (cereri de înmatriculare + radieri), câte se soluționau în aceeași perioadă a anului trecut.

Vorbim despre minim 200 de cereri de înmatriculare pe zi pentru că – aspect foarte important! – cei care se prezintă la ghișee cu dosarul incomplet sunt rechemați a doua zi, nemafiind necesară obținerea unui alt bon de ordine.

Se lucrează la capacitate maximă, toate cele trei ghișee pentru depunerea dosarelor fiind deschise. Mai mult, pentru că Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatricularea vehiculelor Bacău înregistrează un deficit de personal, tot pentru a scurta timpul în care se soluționează dosarele celor care doresc să-și înmatriculeze/radieze mașinile, s-a luat decizia ca toți lucrătorii serviciului să-și amâne concediile. Se anticipează că toată această “nebunie” generată de eliminarea taxei de primă înmatriculare să dureze undeva până înspre vară!

Oamenii care vor ajunge la Bacău în aceste zile pentru a-și înmatricula autoturismele mai trebuie să știe un amănunt foarte important: dacă mașina a fost cumpărată din străinătate iar cel care dorește să o înmatriculeze este primul proprietar din România, el va avea nevoie să obțină de la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), de pe raza localității de domiciliu, un certificat fiscal care să ateste că persoana fizică în cauză nu datorează TVA statului român. Emiterea acestui document nu costă nimic, dar cei care au datorii la Fisc trebuie să facă o plată (cât consideră ei necesar) ca să le fie și eliberat.

Solicitările privind înmatricularea/radierea autovehiculelor au explodat pur și simplu după eliminarea taxei de mediu, ajungând la circa 500 pe zi, fapt pentru care a apărut un decalaj de câteva zile (2-3, uneori și mai mult) din momentul în care cel care dorește să-și înmatriculeze/radieze mașina intră în posesia bonului până când este programat pentru depunerea actelor.

Foarte important de știut pentru cei cărora le-a expirat permisul de conducere! Preschimbarea acestuia durează o perioadă mai lungă de timp (astăzi, de pildă se emit bonuri de ordine pentru două-trei săptămâni mai târziu!), deoarece se împlinesc 10 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, moment în care s-a adoptat noul format al permiselor de conducere. Prin urmare, valul de cereri de atunci se întâlnește astăzi, undeva la 4.000-4.500 de permise de conducere pe lună.

Sursa foto: desteptarea.ro