În nord-estul României nivelul de dezvoltare economică se situează sub jumătate față de restul regiunilor din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din punct de vedere al valorii PIB-ului (Produs Intern Brut).

Datele publicate de Eurosat, biroul de statistică al UE, relevă faptul că la nivelul regiunii Nord-Est (care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro în 2015 în prețuri curente și de 9.900 de euro calculată la paritarea puterii de cumpărare (PPS – metodă prin care se calculează o rată de schimb alternativă între monedele a două țări, pentru a compara nivelul de dezvoltare), după cum informează publicația Ziarul Financiar.

Practic, regiunea Nord-Est a avut un PIB per capita în PPS de numai 34% din media UE, ceea ce înseamnă cu 14 procente sub jumătate față de media din restul regiunilor din statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Într-un top al celor mai sărace regiuni din UE, România ocupă un loc de frunte, având nu mai puțin de trei regiuni între cele mai sărace 15 zone din UE.

Ca să aveți o imagine și mai clară asupra sărăciei din Moldova, este de ajuns să spunem că dacă PIB-ul per capita în regiunea Nord-Est era în 2015 de 4.900 de euro, în timp aceeași perioadă media europeană se ridica la 31.000 de euro.

A doua cea mai săracă regiune din România este Oltenia, cu un PIB per capita de 5.700 de euro, iar Sud-Muntenia avea la nivelul anului 2015 un PIB per capita de 6.700 de euro.