Poluare masivă pe râul Trotuş, în județul Bacău. Oraşul Comăneşti deversează o parte din dejecţii direct în râu. Autorităţile de mediu amendează, primăria plăteşte şi dă vina pe Consiliul Judeţean care i-ar bloca proiectele, informează jurnaliștii de la G4Media.ro.

Atât Garda de Mediu Bacău, cât și Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret susțin că au cunoștință de neregulile de la Comănești, în timp ce oamenii din zonă se plâng de mirosul puternic de fecale, după deversările de peste noapte.

“Pentru faptul că nu au fost începute la termen lucrările pentru realizarea programului de măsuri din autorizaţia de gospodărire a apelor, în 2018, Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bacău a sancţionat contravenţional operatorul instalaţiilor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate al oraşului Comăneşti, conform prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecţie mediului”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Bacău, într-un răspuns remis G4Media.ro.

“ABA Siret a sancţionat operatorul SC APA SERV TROTUS SRL de trei ori în ultimii doi ani cu amendă contravenţională în valoare de câte 35.000 lei fiecare, suplimentar faţă de penalităţile aplicate pentru depăşirea indicatorilor de calitate a apelor uzate evacuate în emisar (principiul „poluatorul plăteşte”), precum şi de numeroasele solicitări de conformare, atenţionări şi avertismente”, precizează ABA Siret, ce monitorizează calitatea apelor de suprafață.

Deversarea apei netratate direct în râul Trotuş nu este singura încălcare a legilor de mediu pe teritoriul Comăneştiului. Un alt cartier al oraşului, Zăvoi, îşi varsă „apele uzate” direct în râul Urminiş, un afluent al Trotuşului, mai scrie sursa citată. (sursa foto: G4Media.ro)

Articolul integral AICI