Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli a fost marcată, ieri, de polițiștii de prevenire la Colegiul „Henri Coandă” din municipiul Bacău. Poliţiştii le-au prezentat elevilor câteva aspecte privind relaţionarea în armonie şi prietenie: faptul că un comportament agresiv nu este sub nicio formă soluţia unei probleme, că nu suntem în competiţie cu nimeni, că tot ce contează e să ne respectăm şi implicit să respectăm legea, că putem găsi de fiecare dată o modalitate paşnică de a ne rezolva problemele, iar atunci când nu o găsim singuri, putem apela la cei din jurul nostru.

Astfel, împreună cu elevii prezenți la activitate, după ce a fost vizonate materiale video pe tema violenței în școli, polițiștii au stabilit că aceasta apare din mai multe cauze: adolescenții sunt victime ale abuzului fizic, verbal sau sexual în familie sau în grupul de care aparțin; sunt expuși la scene violente acasă sau în comunitatea din care provin; există o combinație de factori – stresul din familie, lipsa afecțiunii din partea părinților, conflictele între părinți, dificultăți financiare ale părinților; de asemenea există o serie de factori ereditari care explică agresivitatea adolescenților; adoptarea comportamentelor de risc (consum de droguri și de alcool, fumatul, delincvența juvenilă) care au drept consecință comportamente violente; probleme de sănătate; autocontrol scăzut și lipsa abilităților de a face față stresului și situațiilor stresante; absența regulilor în școală și a unor consecințe clare ale comportamentelor violente.

Cel mai important a fost faptul că elevii au înțeles că pentru toate formele de manifestare a violenței există prevederi legale clare și consecințe pe care vor fi obligați să le suporte. Au aflat că de la vârsta de 16 ani răspund penal și că de fiecare unitate de învățământ răspunde un polițist de proximitate, care va acționa conform legii la orice sesizare.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:

– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați tovărășia persoanelor violente sau conflictuale.

– Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Dacă vreun coleg sau colegă vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord , refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți.

– Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale.

– Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.

– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victimele acestora.

– Dacă intrați într-o dispută cu un coleg, fiți primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia dintre voi.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău; (foto: arhivă)