În perioada 02-12 iulie a.c., timp de zece zile, în Parohia Șerbănești a avut loc cea de-a treia ediție a activităților de tip școala de vară în cadrul Centrului Educațional Didascalos.

Părintele paroh coordonează activitățile acestui proiect pentru copiii nevoiaşi din Bacău, pentru a le oferi, pe lângă o masă caldă, și un program de activități educative, în care sunt implicați voluntari dar și reprezentanți ai instituțiilor publice.

Astfel, la data de 11 iulie a.c., polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, alături de colegii lor de la Serviciul Criminalistic, Serviciul Rutier și Serviciul pentru Acțiuni Speciale au fost prezenți în mijlocul copiilor şi au purtat discuții despre cum să fie mereu în siguranță și despre cum să nu fie implicați în diverse infracțiuni.

Cei peste 200 copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, pentru început au făcut cunoștință și l-au vazut în acţiune pe câinele poliţist ABI, au adresat poliţiştilor întrebări despre activitatea pe care acesta o desfăşoară şi modalitatea în care sunt prinşi infractorii cu ajutorul lui.

Ulterior, copiii au fost împărţiţi pe laboratoare astfel încât fiecare echipă să poată vedea materialele pregătite special de către poliţişti pentru ei. Poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au prezentat echipamentele speciale pe care aceștia le deţin şi le folosesc în acţiuni dar şi modalitatea de funcţionare.

Specialiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au prezentat copiilor laboratorul criminalistic, trusele necesare prelevării mijloacelor materiale de probă şi modul în care persoanele sunt amprentate sau cum se culeg amprentele de la fața locului.

Poliţiştii Serviciului Rutier, în afară de mesajele cu caracter preventiv (traversarea corectă şi respectarea semnelor de circulaţie, unde, cum şi de la ce vârstă pot merge cu bicicleta, semnificaţia indicatoarelor rutiere), au prezentat aparatul radar şi etilotestul, copiii având posibilitatea să vadă cum sunt acestea folosite în munca de poliție.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sprijiniți de poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 2 Bacău au prezentat elevilor materiale video cu caracter preventiv, având ca teme prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe internet, traficul de persoane, consumul de alcool și tutun, măsuri de prevenire a tâlhăriilor și furturilor, consecinţele nerespectării acestora și implicațiile legale.

Discuțiile interactive purtate de polițiști au vizat în special violența, modul de sancționare a acesteia și identificarea celor mai eficiente măsuri pentru adoptarea unui comportament non-conflictual și evitarea agresiuniilor de orice fel.

În următoarea perioadă polițiștii vor fi în continuare prezenți în mijlocul copiilor, în cadrul școlilor de vară, a taberelor școlare sau în diverse locuri publice pentru o vacanță în siguranță.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău