În săptămâna 29.10.2018 – 02.11.2018, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au participat la activități preventive în unități de învățământ din județul Bacău.

Peste 250 de elevi din Școala Generală ”Constantin Platon” Bacău, Școala Generală Gura Văii și Colegiul Economic ”Ion Ghica” Bacău au primit informații despre cum lumea virtuală, asemenea celei reale, prezintă o serie de riscuri.

Atunci când vorbim de utilizarea Internetului de către copii şi tineri, o parte dintre pericole se referă la: hărţuire şi ameninţare, furt de date personale, expunere la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante.

În acest context, recomandările preventive au vizat:

– protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie etc

– evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri;

– selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul tău în cadrul reţelei.

– respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Activitățile au fost interactive, elevii putând adresa întrebări și având în vedere că siguranța on line este un domeniu de interes și de actualitate pentru elevi, a reprezentat un subiect foarte mult dezbătut, în contextul în care au fost prezentate materiale video cu exemple de situații de risc.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, având în vedere interesul manifestat pentru acest subiect, de elevi de toate vârstele.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău