După ce pesta porcină africană a ajuns la granița județului Bacău, fiind depistată într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea (județul Vrancea), autoritățile băcăuane au luat mai multe măsuri de prevenție menite să împiedice răspândirea virusului.

În primul rând, au fost instituite două zone, una de protecție și una de supraveghere, informează Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Zona de protecție acționează pe o rază 3 kilometri în satul Prădaiș, comuna Huruiești, în timp ce zona de supraveghere este mai întinsă (10 km în jurul focarului) și acționează în comuna Tătărăști (localitățile Ungureni, Cornii de Jos, Cornii de Sus, Giurgeni, Drăgești, Tătărăști), în comuna Huruiești (localitățile Huruiești, Perchiu, Capotești), în comuna Sascut (localitățile Berești, Sascut) în comuna Dealu Morii (localitatea Negulești) și în comuna Podu Turcului (localitățile Sârbi, Lehancea, Răcușana, Bălănești, Giurgioana).

Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, însoțită de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Bacău, Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au efectuat o deplasare în sudul județului Bacău, la granița cu județul Vrancea, acolo unde sunt amplasate filtre rutiere de control, în contextul aplicării la nivel național a măsurilor de prevenire și combatere a pestei porcine africane. (sursa foto: www.facebook.com/institutiaprefectuluibacau)