Doi lucrători de poliție ai Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău sunt cercetați de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, cu sprijinul ofițerilor de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, unul pentru luare de mită, iar cel de-al doilea pentru complicitate la dare de mită, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale și complicitate la uz de fals.

Dosarul a fost inițiat în luna iunie 2018, când ofițerii D.G.A. – S.J.A. Bacău au înaintat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, sesizarea conform căreia anumiți agenți de poliție din cadrul I.P.J. Bacău – Poliția Municipiului Bacău – Secția 1 Poliție, pretind și primesc sume de bani ori foloase materiale de la diverși conducători auto, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv, pentru a nu constata și sancționa abaterile săvârșite în traficul rutier. În consecință, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunea de luare de mită.

Astfel, în urma activităților de procedură penală autorizate de procurorul de caz, în noaptea de 27/28 iulie 2018 s-a documentat operativ fapta de pretindere și primire a sumei de 600 de lei de către agentul de poliție P.D., pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu aplica sancțiunea aferentă unei contravenții la regimul circulației rutiere.

Din cercetări a rezultat, totodată, faptul că, în data de 10.09.2018, la solicitarea unei persoane fără calitate specială, agentul de poliție B.A.N., tot din cadrul Secției 1 Poliție, l-a contactat pe un asistent medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău – Unitatea Primiri Urgențe, în vederea eliberării, în fals, a unei adeverințe medicale ce atesta lucruri nereale, pentru ca aceasta să-i fie utilă în eliberarea, în regim de urgență, a pașaportului pentru fiul minor al solicitantului.

De asemenea, în dosar cu ocazia cercetărilor au fost identificate aspecte ce au creat suspiciunea comiterii unor infracțiuni de corupție ce ar fi fost săvârșite de alți 3 lucrători M.A.I. din cadrul structurilor subordonate de la nivelul județului Bacău, care potrivit calității persoanelor implicate a atras competența Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul militar Iași, procurorul de caz dispunând disjungerea și declinarea, în vederea continuării cercetărilor față de persoanele menționate.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de P.D., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită și față de B.A.N., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, complicitate la uz de fals, instigare la fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale (față de acesta fiind deja luată măsura controlului judiciar).

De asemenea, față de alte două persoane fără calitate specială cercetate în cauză s-a dispus cercetarea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, dare de mită și uz de fals.

În cauză, au fost realizate activități de ofițerii D.G.A. din cadrul Centrul Operațional 1 Iași, cu sprijinul Serviciului Operații.

De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul D.O.S. – B.O.S. Bacău. (sursa: comunicat de presă DGA Bacău)