Folosirea polistirenului în construcții ar putea fi interzisă de un act normativ de securitatea la incendiu a construcțiilor, pe care ar dori să-l introducă Guvernul în perioada următoare, informează economica.net.

Potrivit acestui act normativ, în locul polistirenului, un material care se aprinde și arde foarte ușor, reabilitarea termică a construcțiilor ar urma să se facă cu vată bazaltică.

Reprezentanții uneia dintre cele mai mari companii care activează în industria producerii de polistiren s-au arătat contrariați de această inițiativă a Guvernului și avertizează asupra faptului că folosirea vatei bazaltice în locul polistirenului va determina o creștere importantă a prețului unei locuințe. “Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltică ar fi disponibilă în România la nivelul cererii sau necesităţilor”, se arată într-o scrisoarea deschisă a producătorului Adeplast.

Vata bazaltică are un preț mult mai mare decât polistirenul, urmând a fi importată, iar în actul normative se stipulează că acest material va deveni obligatoriu să fie folosit atât la realizarea termosistemelor locuințelor noi, cât și la reabilitarea termică a blocurilor vechi.