După administrațiile publice locale, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, recent, finalizarea procesului de aderare la portalul ghiseul.ro, ceea ce înseamnă că începând din acest moment toți românii vor avea posibilitatea să-și plătească taxele și impozitele online.

“Înrolarea pe ghiseul.ro trebuie să se finalizeze. Este o operațiune începută acum șase luni și va trebui să fim gata până la sfârșitul anului și cu plățile online”, spunea în urmă cu două luni președintele ANAF, Dragoș Doroș.

Tot cu acea ocazie, șeful Fiscului mai preciza faptul că anual se emit aproximativ cinci milioane de adeverințe de venit și un milion de certificate fiscale, iar eliminarea lor din formatul pe hârtie va reprezenta tot atâtea drumuri mai puține la ANAF pentru contribuabili și resurse eliberate pentru instituție.

vreme-okReferitor la portalul ghiseul.ro, trebuie spus că acesta este proiectul exclusiv al oneșteanului Valerian Vreme și a fost lansat în perioada în care politicianul era ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Platforma ghiseul.ro este sistemul prin care românii pot să-și achite online taxele și impozitele. Portalul este administrat și operat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Societatea Informațională. Platforma de plăți online gândită de Vreme a fost pusă la dispoziție gratuit de Asociația pentru Plăți Electronice din România (APERO).

Încă de când a fost implementată, la Primăria Onești, această modalitate de plată a fost folosită cu preponderență de oneștenii plecați din țară, care au avut astfel posibilitatea de a-și plăti mult mai simplu taxele și impozitele. În ultima perioadă, au aderat la acest sistem modern de plată și pensionarii, pentru a evita cozile care se formau de obicei la ghișeele fizice, din interiorul administrațiilor publice.

Pentru a evita cozile și aglomerația, tot mai mulți consumatori preferă să-și facă diverse plăți prin e-banking, ce include trei tipuri de aplicații, prin care se pot face mai multe tipuri de plăți.

Alături de internetul de mare viteză, platforma ghiseul.ro face parte din “portofoliul” ex-ministrului Valerian Vreme.