După ce a fost sesizată prezența de pești morți pe râul Bistrița, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret și Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Bacău au deschis câte o anchetă.

ABA Siret a comunicat rezultatul anchetei sale:

În urma sesizărilor din 10 și 11 iunie a.c. privind prezența de pești morți pe râul Bistrița, reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău s-au deplasat în teren și au prelevat probe de apă pentru a fi analizate în cadrul laboratorului Administrației Bazinale de Apă Siret. De asemenea, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Bacău au recoltat probe de pește pentru a stabili cauzele morții.

Din analiza tuturor datelor deținute de instituția noastră, putem indica drept cauză posibilă a mortalității piscicole un cumul de factori. Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și a debitelor mici pe râul Bistrița, a crescut încărcarea în substanțe organice și nutrienți, ducând la scăderea concentrației de oxigen în apă. Mai mult, precipitațiile torențiale căzute într-un timp scurt (15,5 l/mp în 60 minute în data de 8.06 și respectiv 19,9 l/mp în 75 minute în data de 11.06) nu au putut fi preluate în totalitate de stația de epurare prin rețeaua de canalizare a CRAB SA, determinând evacuarea unui amestec de ape pluviale și ape menajere în emisar.

Menționăm că cele de mai sus ar putea constitui o posibilă cauză a producerii mortalității piscicole. În stabilirea cât mai exactă a cauzei, un rol important îl pot avea rezultatele analizelor efectuate de către Direcția Sanitar Veterinară pe exemplarele de pește recoltat”, se arată în comunicatul semnat de directorul ABA Siret, dr. ing. Emil Vamanu.