UPDATE – 14.03: Problema stimulentelor a fost rezolvată de conducerea spitalului, care a achitat banii cadrelor medicale din fonduri proprii. “Rămaşi din nou singuri în lupta cu coronavirusul, Spitalul Municipal Onești a asigurat fondurile necesare pentru achitarea acestui bonus către medicii şi asistenţii din linia întâi (astăzi banii au fost virați in conturile cadrelor medicale), urmând ca managementul instituţiei medicale să recupereze aceşti bani de la DSP şi CAS Bacău!”, a precizat primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, într-o postare pe Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ

La începutul lui aprilie, Guvernul aproba un stimulent de risc pentru personalul medical care luptă cu epidemia de COVID-19 în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună, de acest stimulent urmând să beneficieze circa 75.000 de cadre medicale din țară, printre care și 550 de medici, asistente și infirmieri de la Spitalul Municipal Onești.

Banii promiși de Guvern nu au ajuns nici până azi la personalul medical implicat în tratamentul și diagnosticarea pacienților bolnavi cu coronavirus, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că “n-am primit (n.r. – listele cu personalul medical care se califică pentru acest bonus) de la niciun spital. Aşteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuţii la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, aceşti oameni care au lucrat. Mai rămâne să ştim şi care sunt aceşti oameni. N-avem la nivel central de unde să ştim.”

În cazul medicilor, asistentelor și infirmierilor de la spitalul din Onești, primarul Nicolae Gnatiuc precizează că s-au făcut toate demersurile necesare. “Spitalul Municipal Sfântul Ierarh Dr Luca Onești a transmis Direcției de Sănătate Publică, încă din 30 aprilie şi 6 mai, listele cu personalul medical aflat în prima linie a combaterii pandemiei, pentru obținerea bonusului de 500 euro promis de Ministerul Sănătății și cu toate acestea ministrul Nelu Tătaru declară că „niciun spital nu a trimis lista cu personalul”, mascând astfel incapacitatea Guvernului de a oferi sprijin real, faptic, nu doar vorbe-n vânt!!!”, a menționat edilul-șef, într-o postare pe Facebook. (foto: arhivă)